Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Herečka Jana Hlaváčová (†85), která se před dvěma lety stáhla do ústraní kvůli těžkým depresím, které jí přivodily i výpadky paměti a postihly její řeč, se nečekaně objevila v televizním pořadu Krásný ztráty. S moderátorem Michalem Prokopem tam probírala svůj zdravotní stav. Razantně oznámila, že s herectvím definitivně skončila. „Ráno je to vždycky blbé,“ přiznala, kdy ji nejvíc deprese mučí.

O tom, že něco není v pořádku, se přesvědčila před dvěma lety, když měla se svým žákem zkoušet Molièrova Tartuffa a pochopila, že není schopná se naučit text. „Poslední dobou mi tehdy rodina říkala: ‚Brzdi, ty strašně makáš a jednou to s tebou sekne.‘ To se přihodilo. Takže jsem si řekla: ‚Dost!‘ “ přiznala národem milovaná herečka. Požádala manžela Luďka Munzara a ten za ni telefonicky podal okamžitou výpověď.

„Od té doby jsem to dodržela a nestýská se mi. I díky té nabídce ředitele Töpfera, který mě pozval do jedné komedie, kde zavírám hru jednou větou, takže se do toho divadla mezi ty prima lidi dostanu. A mám študáky, kteří mi dávají strašně moc energie. Je mi třeba celé dopoledne špatně a odpoledne přijdu domů a Luděk mi říká: ‚Ty seš úplně vyměněná!‘ “ prozradila představitelka zdravotní sestřičky Toničky ve filmových Básnících.

Ta má evidentně dodnes jemné problémy s artikulací, ale z televizního záznamu se zdá, že třes rukou, který ji dříve postihoval, vymizel. Přesto své řemeslo pověsila na hřebík.

„Já už jsem skončila. Už nebudu hrát. Dosti jsem pracovala, už nepotřebuju sobě a nikomu nic dokazovat,“ tvrdí Hlaváčová. Na otázku, co ji z depresí dostalo, odpověděla jasně, že bohužel stále nic.

„Mám je furt. Už je to tak druhý rok. Když přijdu do školy nebo divadla, tak je mi bezvadně, ale ráno je to blbé vždycky. Nevím, jestli to je lékem nebo jestli to tak má být. Právě teď mi profesor Höschl poradil jiný lék. Ale chci se dožít ještě dalších padesáti let. Jsem ráda na světě,“ dodala bezvadně naladěná Jana Hlaváčová.

Reklama

Další články

Načítám