Hlavní obsah
Jiří Nedvídek
Článek

Patřil k nejtalentovanějším dětským hercům Hollywoodu. Už v patnácti se stal idolem mládeže. V osmnácti letech byl nominován na Oscara a vydělával pohádkové peníze. Byl veganem a snil o tom, že bude rockovým kytaristou a zpěvákem. Ve třiadvaceti letech se předávkoval drogami a jeho slibně rozjetou kariéru ukončila smrt. Už víte?

Kariéra Rivera Phoenixe, který měl čtyři mladší sourozence, začala v sedmi letech. Jeho rodiče, kteří působili jako misionáři sekty Boží děti, se natrvalo usadili v Los Angeles, matka začala pracovat pro televizi NBC a River začal dostávat své první role v reklamách.

Po několika rolích v televizních seriálech přišly role filmové. Malý River zaujal už v patnácti v psychologickém dramatu Stůj při mně (1985). Role ve snímku Čas zastavit (1988) mu vynesla nominaci na Oscara. U nás si jej všichni pamatujeme jako Indieho z filmu Indiana Jones a Poslední křížová výprava (1989).

Největší uznání se mu dostalo za ztvárnění role homosexuálního prostituta ve snímku Mé soukromé Idaho (1991). Za tuhle roli získal i cenu na festivalu v Benátkách. Jeho největším přítelem se během natáčení tohoto snímku stal Keanu Reeves. River v té době sice chodil s Marthou Plimptonovou, ale přesto se šuškalo, že River a Keanu na plátně city předstírat nemuseli.

Od sedmnácti let River podporoval své sourozence a rodiče. Tlak, který byl na něj s každým dalším úspěchem vyvíjen, nakonec ustával jen velmi těžce. Únikem z tvrdé reality pro něj byla hudba a také drogy, se kterými experimentoval poslední dva roky života.

30. října 1993 zašel s přáteli do klubu Viper Room, který patřil Johnnymu Deppovi. Kolem půlnoci si začal stěžovat na dýchací potíže. I přes rychlou lékařskou pomoc se jej nepodařilo zachránit. Pitevní zpráva prokázala srdeční kolaps následkem předávkování. V těle lékaři našli stopy kokainu, morfia, diazepamu, marihuany a efedrinu.

Popel předčasně zesnulé hvězdy byl rozptýlen na rodinné farmě na Floridě. Keanu Reeves se po smrti svého nejlepšího přítele psychicky zhroutil a přestal experimentovat s drogami. Riverova role ve filmu Interview s upírem (1993) byla posmrtně přeobsazena Christianem Slaterem.

Reklama

Další články

Načítám