Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Je to právě třicet let, co získal titul Mistr Československa v disko tancích. A to bychom do skladatele a interpreta vlastních písní přezdívaného český Vangelis tedy nikdy neřekli. Svoji v této oblasti rozjetou kariéru a život vůbec ovšem málem ukončil kvůli vlastní neopatrnosti. Omylem vypil louh a to, že žije a zpívá, je zázrak lékařské péče a přírody.

Richard Pachman má rok 2013 plný výročí, které díky tomu může oslavit. Uplynulo dvacet let od vydání jeho prvního alba Dreams s relaxační hudbou, jeho adventní koncerty, jejichž příprava je nyní v plném proudu, slaví rovněž dvacet let. Právě vydává i své třicáté cédéčko Čas vánoční.

Letos mu vyšla pátá kniha a v současnosti píše spolu se svým otcem knihu šestou. Když spočítá své výstavy olejomaleb, tak včetně v současnosti probíhající olomoucké, pražské a říčanské prezentoval své olejomalby na 77 výstavách u nás, v Holandsku, Belgii a na Slovensku.

Vedle těchto známých informací má však ještě jedno výročí, o kterém se téměř nikde nezmiňuje. V listopadu 2013 je to 30 let, co se stal Mistrem Československa v disko tancích.

„Hudbě i malování se věnuji od předškolního věku a provází mne stále, ale během studia na gymnáziu v Olomouci mě opravdu společenský tanec moc bavil. Tančili jsme tance standardní, latinskoamerické i skupinová předtančení. Když náš taneční klub dostal v roce 1983 pozvání na Festival tance a přátelství do Ústí nad Labem, přihlásili jsme se s mou taneční partnerkou Pavlínou Pohlovou, dnes Coufalovou, do kategorie disko tanců," vyprávěl.

"Měl jsem tehdy nějakou angínu, nechodil jsem celý týden do školy, ale i přes protesty rodičů jsem do Ústí odcestoval a soutěž odtančil. Celý ten den včetně zkoušek na televizní přenos, zkoušky Václava Neckáře a dalších účinkujících byl dosti hektický, náročný, ale moc příjemný. Byl to tehdy pro mne úplně nový svět," pokračoval.

"Protože jsme byli nervózní, nebyli jsme s partnerkou až tak moc schopni sledovat hodnocení poroty mezi jednotlivými tanci. A když na závěr soutěže v nočním přímém televizním přenosu vyhlásili vítěze, byli jsme opravdu překvapení, že jsme to právě my. V době, kdy Česká televize vysílala pouze na dvou stanicích, nás viděla v televizi půlka vlasti a především všichni známí, takže jsem si po návratu do školy lehce schytal od školního pana doktora, že jsem s neschopenkou tančil v televizi," přiznal.

Vítězství mu přineslo mnoho vystoupení v Olomouci a okolí. "Vzpomínám na toto období jako na zkušenost, která mě naučila vystupovat před lidmi i v médiích. Je to až úsměvné, že jsem byl poprvé v televizi jako sedmnáctiletý a jako tanečník. A je to opravdu dávno. Ale vlastně těch třicet let uteklo jako voda," svěřil se Richard Pachman.

K roku plnému výročí dodává: „Letos jsem vystoupil po sto deváté na Křižíkově fontáně, kde zpívám již devatenáct let. A aby těch čísel nebylo málo, tak jsem jako dárek k 85. narozeninám Kamile Moučkové vydal na jaře společné dvojalbum Samota není osamění, které spolu prezentujeme v rámci stejnojmenných komorních představení. Paní Kamila bude hostem i několika mých adventních koncertů. Ty letos začínají již 23. listopadu, zpívá na nich společně se mnou Dita Hořínková. Moc se na koncerty těším. A třeba se přijde na ten olomoucký podívat i má někdejší taneční partnerka," uzavřel.

Reklama

Další články

Načítám