Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Muzikálový boss František Janeček (79) chystá konkurzy na jeden z nejúspěšnějších světových muzikálů Fantom Opery, který v Česku zatím známe jen díky filmovému zpracování s Gerardem Butlerem v hlavní roli. "Konkurzy začínají 6. října a už máme skoro čtyři sta přihlášek," svěřil Super.cz.

Nás ovšem zajímalo, zda nebudou zpěváci, kteří budou mít tak trochu přednost před jinými. František Janeček má totiž dva takové v rodině. Jeho syn Filip chodí se zpěvačkou Terezou Aster Vágnerovou, jeho dcera Alice zase s Marianem Vojtkem (51).

"Můžou se přihlásit jako všichni ostatní, samozřejmě, že je uvítám. Konkurzy jsou veřejné. Ale i kdyby si někdo myslel, že budou mít protekci, opak je pravdou. Na mně totiž finální výběr nezáleží. Všechny interprety, stejně jako naše zpracování, musí schválit majitelé londýnské licence, kteří dostanou obrazové a zvukové záznamy tak, jako to bylo u Bídníků nebo Miss Saigon, které jsme v divadle GoJa Music Hall také inscenovali," vysvětlil producent.

A jak bude české provedení světové klasiky, která se v Londýně i na Broadwayi uvádí přes pětadvacet let v kuse, vypadat? Podle předběžných informací opravdu bombasticky.

Například zářivá replika lustru pařížské opery se skládá z šesti tisíc korálků, to je 35 korálků na každé patro. Lustr je tři metry široký a váží jednu tunu. Rychlost pádu lustru je dvaapůl metru za sekundu. Londýnskou originální verzi lustru sestavovalo pět lidí čtyři týdny.

Fantomovo líčení trvá dvě hodiny, odličování 30 minut. Obličej musí být natřen speciálním líčidlem a hladce oholen, než je nasazena vlastní maska, na kterou se nasazují dvě paruky, pod ně dva mikrofony a do očí se vsazují dvoje kontaktní čočky, jedny bílé a jedny blankytně modré.

Závěsy a opony jsou vyrobeny z 2230 metrů látek, 900 metrů z nich je speciálně barvených. Okrasné třásně měří 226 metrů. Jsou vyrobeny z 250 kilogramů obarvené vlny, protkané 5000 dřevěnými korálky dovezenými z Indie. Každý z nich je ruční práce a musí být pročesávány afro hřebenem.

Na každém představení se podílí na 130 pracovníků - umělců, členů orchestru a technického zabezpečení. Je používáno 230 kostýmů, o které pečuje 14 garderobiérek, 120 automatických táhel, 22 scénických změn, 281 svíček a dále se používá 250 kg suchého ledu, 10 mlhostrojů a kouřostrojů. Dekoraci Fantoma Opery pojme 27 nákladních kamionů s přívěsy.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám