Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Kdo by neznal slavný sci-fi seriál Návštěvníci z roku 1983, v němž se členové expedice Adam 84 pomocí cestování v čase snaží dostat k zápiskům matematického génia konce 20. století Adama Bernaua a zachránit Zemi před srážkou s meteoritem, kterou vypočítal poškozený centrální mozek lidstva. Jedním z členů expedice byl i doktor Jaques Michell v podání herce Jiřího Datla Novotného. Tenhle pán, jehož šibalské jiskře v oku a neodmyslitelnému knírku v době vysílání seriálu podlehlo mnoho žen, za rok oslaví sedmdesátku. Podívejte se, jak se za třicet let od prvního uvedení Návštěvníků změnil!

Dáda Patrasová, Josef Bláha, Josef Dvořák. Tuto hvězdnou sestavu v seriálu doplnil do té doby nepříliš známý Jiří Datel Novotný. Začínal jako tajemník Jiřího Suchého v divadle Semafor, později se vypracoval na jednu ze stěžejních opor divadélka.

Tehdy mu začaly velké problémy. Herců se jménem Jiří Novotný je u nás víc, takže jeho honoráře chodily omylem někomu jinému a naopak. Proto si přezdívku nechal zapsat i do občanky, aby se odlišil. „Nevím, jak vznikla, mám ji už od deseti let,“ vzpomínal nedávno.

Kromě Návštěvníků, kde ho diváci znají i pod falešným jménem Michal Noll, se objevil i ve filmech …a zase ta Lucie, Zánik samoty Berhof nebo v seriálech Bylo nás pět, Arabela nebo Detektiv Martin Tomsa. Často se věnuje i režii, natočil několik dokumentů o Semaforu, ale jeden i o chorobě AIDS.

Diváci si ho však stejně nejvíc pamatují jako vědce s kalkulačkou z Návštěvníků, který se s kolegy v roce 1984 snažil chovat hlavně nenápadně, ale vůbec se mu to nedařilo!

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám