Hlavní obsah
Článek

Že Iveta Bartošová (†48) není vůbec v pořádku, neví snad v této republice jen ona sama a její přítel Josef Rychtář (65). Zatímco ten se dušoval, že s ní dál bude žít jen v situaci, když okamžitě pofrčí do léčebny, teď zkrotl a tvrdí, že ji tam násilí cpát nebude. Bývalá pěnice si myslí, že její závislost na prášcích a alkoholu vyřeší ambulantní léčba. A doktoři? Ti to vidí jasně. Musí se akutně léčit, jinak jí hrozí smrt! Objevil se i názor, že už trpí alkoholickou demencí.

„Myslím, že by se mohlo jednat i o alkoholovou demenci,“ řekl Blesku psycholog Tomáš Hudoba, který, stejně jako ostatní odborníci reagoval na poslední video s Ivetou Bartošovou a Josefem Rychtářem po návratu pěnice do Čech. Podle psychologa nejspíš Iveta lhala, když mluvila o tom, jak je Zdeněk Macura zlý a ubližoval jí. Moc dobře asi ví, že tyhle nesmysly se parohatým uším Josefa Rychtáře dobře poslouchají.

A co to vůbec alkoholová demence je? Dochází k ní kvůli častému pití alkoholu a projevuje se zhoršením paměti, úsudku a dalších rozumových schopností. Někdy je tento stav nezvratný, jindy léčba pomůže. A tu Bartošová podle všeho akutně potřebuje. Však i Rychtář před pár dny říkal, že jde o minuty. Zapomněl na to snad?

„Bez léčby je ohrožena na zdraví, ba na životě. Bylo by dobré, aby ji její nejbližší přemluvili spolu s odborníkem, až bude v lepším psychickém stavu, k léčbě. Aby ji nastoupila dobrovolně,“ uvedla zase psychiatrička Džamila Stehlíková. Násilím to totiž půjde jen velmi těžko, jestli vůbec.

Další odborníci však varují, že stav Bartošové je už teď tak vážný, že jí téměř zvoní hrana. Pokud se tak Rychtářovi nepodaří nějak svou snoubenku přesvědčit k léčení, mohl by bohužel nastat rychlý konec. Podal by pak na sebe trestní oznámení za neposkytnutí pomoci?

Nejnovější informace říkají, že Rychtář s Macurou si nejen o zdravotním stavu Ivety Bartošové a o tom, kdo za něj může, budou moci popovídat v přímém přenosu speciálu Televizních novin v neděli pět minut po desáté hodině večerní. Nastane bitka?

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám