Hlavní obsah
Článek

Film českého režiséra Gustava Machatého Extase spatřil světlo světa přesně před osmdesáti lety. Vlnu nadšení i nevole však vyvolal hned po své premiéře v celé Evropě. Na festivalu v Benátkách získal cenu za režii, Vatikánem byl prohlášen za nemravný a škodlivý a okamžitě jej zakázal i samotný Hitler.

Senzací se staly první odvážné nahé scény hlavní představitelky, vídeňské rodačky Hedy Kieslerové, která se okamžitě po uvedení snímku stala hvězdou, sbalila si kufry a vyrazila za světovou slávou do Hollywoodu, kde se na konci třicátých let prosadila pod pseudonymem Hedy Lamarr. Hrála povětšinou sexbomby a vampy v béčkových filmech. Největší úspěch slavila v oscarovém snímku Samson a Dalila (1949). Poté začala její kariéra uvadat. Na konci padesátých let se na plátně objevila naposledy a zemřela v roce 2000 na Floridě zcela v zapomnění.

Málokdo už dnes ví, že jednou z čekatelek na filmovou slávu, která od Machatého dostala nabídku na hlavní ženskou roli, byla také Adina Mandlová. Ta tehdy roli na příkaz Huga Haase odmítla. „Nesmím prý začít filmovou kariéru ve filmu, kde hlavní představitelka je nahá a má choulostivé milostné scény. Z Hedy Kieslerové, která roli nakonec dostala, udělal ten film velkou mezinárodní hvězdu, takže skončila v Hollywoodu jako Hedy Lamarr. Často si myslím, že kdybych celý život dělala pravý opak toho, co mi radili moji milenci, byla bych na tom bývala mnohem líp,“ vzpomínala po letech Mandlová.

Reklama

Další články

Načítám