Hlavní obsah
Článek

Rudolf Hrušínský (†73) zůstal v paměti všech právem jako geniální herec a velká osobnost českého filmu a divadla. Nikdy neuhnul a vždy pevně stál za svým názorem. Své první velké filmové role si zahrál ještě za protektorátu. A mezi špičku se vypracoval velmi rychle.

Málokdo dnes ví, že byl Hrušínský ještě dva roky po válce vyslýchán u lidového soudu jako údajný intimní přítel zakladatele barrandovských ateliérů a majitele Lucernafilmu Miloše Havla, strýce exprezidenta Václava Havla.

Vyšetřovatelé se na Havla, kapitalistu, který měl ve filmovém průmyslu výsadní postavení před válkou i během ní, pochopitelně zaměřili a vyšetřovali jej systematicky od šestačtyřicátého roku. Životním i profesním osudům Havla se podrobně věnuje Krystyna Wanatowiczová v knize Miloš Havel - český filmový magnát.

Havla, který se s filmovými hvězdami přátelil, vyslýchali v roce 1947 na základě udání pochopitelně také kvůli jeho odlišné sexuální orientaci, kterou vytrvale popíral. Jako údajné intimní přátele si pozvali k soudu produkčního Oldřicha Papeže a Rudolfa Hrušínského, který ve filmech Lucernafilmu nejen hrál, ale byla mu v roce 1944 také svěřena režie filmu Jarní píseň.

A jak tehdy u soudu herec oponoval? „Nemohu si vysvětliti, proč sám jsem pokládán za odloženou milenku obviněného,“ cituje autorka v knize soudní výpověď herce z března 1947. Hrušínský naopak patřil k těm, kteří se Havla nebáli otevřeně zastat. Ve prospěch Havla vypovídaly také v tu dobu podobně postižené herečky Lída Baarová a Adina Mandlová, se kterou prožil mladý Rudolf během války románek.

Reklama

Další články

Načítám