Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Slovenský prezident Ivan Gašparovič nevyhověl petici, jejímž iniciátorem byl herec Andy Hryc, a neudělil milost herci Dušanu Cinkotovi (42). Ten si ve vězení odpykává osmiletý trest za drogovou trestní činnost.

Cinkota se tak může s předčasným propuštěním, zdá se, definitivně rozloučit. V roce 2007 zadržela herce speciální protidrogová jednotka v Bratislavě. Měl u sebe šest injekčních stříkaček s pervitinem. Herec tvrdil, že pracoval jako policejní informátor, ale soud ho nakonec odsoudil ke zmíněnému trestu.

Krátce po vynesení rozsudku zorganizoval Hryc petici, v níž vyzvali hlavu státu, aby jako právník posoudil podle nich nepřiměřenou tvrdost trestu a udělil mu milost. „Jsem vděčný Andymu Hrycovi, jemu vděčím za život. Díky všem, kteří petici podepsali,“ napsal Cinkota z vězení.

Gašparovič se však nakonec rozhodl milost neudělit. „Pan prezident se tak rozhodl také proto, že obdržel dopisy od dvou matek, jejichž dcery pan Cinkota zásoboval drogami. Ženy uvedly, že pokud by pan prezident Cinkotovi milost udělil, osobně přijedou do Bratislavy protestovat,“ cituje deník Korzár mluvčího hlavy státu Marka Trubače.

Reklama

Další články

Načítám