Hlavní obsah
Článek

Kamarádi v pondělí zesnulé herečky Jiřiny Jiráskové (†81) sice její brzký odchod očekávali, i přesto s nimi ale otřásl. Jiřina Bohdalová či Lucie Bílá se například žalem nezmohly na slovo. Režisér a bývalý herec Jiří Strach zase prozradil, že bezdětné divadelní a filmové hvězdě nahrazoval vnuka. „Viděl jsem asi poslední úsměv v jejím životě,“ řekl Super.cz. Přečtěte si dojemné vzpomínky a vyznání těch, kteří k ní lidsky i profesně měli blízko.

Jiří Strach obsadil Jiřinu Jiráskovou do oceňovaného snímku Vrásky z lásky, hrála ale i v jeho krásné pohádce Anděl Páně nebo v komorním lidském dramatu Povodeň. „Byl to jeden z posledních mohykánů předchozí generace. Hrozně rád jsem ji obsazoval z toho důvodu, protože jsem měl pocit, že skrze ni přebírám zkušenosti soustředěné filmařiny předků,“ říká Strach, který nemocnou umělkyni často navštěvoval.

„Myslím, že jak neměla rodinu, poslední rok jsem jí suploval vnuka. Naposledy jsem u ní byl v pátek. Také v souvislosti s ní budu nejvíc vzpomínat na úžasný, chytrý a vtipný humor, který neztratila do posledních chvil. V pátek jsem jí přinesl zprávu, že byla nominovaná na cenu kritiky. Myslím, že jsem vidět poslední úsměv v jejím životě. Byla tím potěšená, ale okamžitě neváhala kontrovat. S jemným opovržením se zeptala: Kritikové? Tihleti? Typický jiráskovský humor ji neopouštěl ani na konci. Pánbůh si ji teď zkrátka zavolal, to je vše. Tečka,“ uvedl Jiří Strach.

Častým návštěvníkem u Jiráskové byl i režisér Pojišťovny štěstí Jiří Adamec (76), kvůli němuž si diváci herečku zamilovali jako paní Kekulovou. „S Jiřinou Jiráskovou se uzavírá jedna kapitola. Už je tu jen Věc Makropulos Jiřina Bohdalová, která v plné síle přežila a přetrumfla úplně všechny. Jiřina Jirásková byla jedna z posledních ze své silné herecké generace. Vždy, když odejde někdo z takových velikánů, česká země přichází o kus svého pokladu,“ myslí si. S její brzkou smrtí prý bohužel počítal. „Je pravda, že na tom byla zdravotně velmi špatně. Byla velmi vysílená. Zpráva o její smrti mě ani nepřekvapuje, protože jsem cítil, že to tam je velmi blízko,“ tvrdí upřímně.

Zpráva o smrti kolegyně a velké přítelkyně zdrtila i Ivu Janžurovou (82), která si se zesnulou Jiráskovou zahrála například v legendárních Světácích. „Mluvila jsem s ní naposledy asi týden před Vánoci. Zjistila jsem bohužel, že už není v dobrém stavu. Mluvila velice pomalu a ztěžka. Dávala jsem jí různé rady po telefonu, i když jsem věděla, že už asi nejsou moc platné. Dojem, který ve mně ten rozhovor vzbuzoval, byl chatrný,“ pronesla smutným hlasem paní Iva, která se před časem sama starala o těžce nemocného a na lůžko upoutaného manžela, jenž zemřel v květnu 2012.

„Muž byl také v tak těžkém stavu. Proto jsem jí říkala takové průpovídky, kterými se pokoušíte dát nemocným lidem naději. Snažila jsem se, aby to znělo povzbudivě. Faktem je, že poslední dobou mi moc nedělala radost, protože na ní bylo poznat, že už se těžko pohybuje. Mozek ale měla pořád svěží,“ vzpomíná Iva Janžurová s tím, že i když brzký odchod kamarádky předpokládala, doufala, že by se Jiřina Jirásková, stejně jako maminka, mohla dožít mnohem vyššího věku.

„Říkala jsem jí, že se z toho ještě dostane, protože v posledních letech to s ní bylo několikrát velmi vážné a vždy to dopadlo dobře. Pro mě s ní odešla dost zřetelná pevnina, ke které jsem se byla zvyklá obracet se v určitých situacích. Hledala jsem u ní nápovědu a vzor. Měly jsme v mnohém rozdílné názory i jsme se přely, ale kvůli těm rozdílům v uvažování byla radost se potkávat, trávit spolu Silvestry, navštěvovat se na chalupách a podobně. Měly jsme dlouholetý pevný vztah a nevěřila jsem, že skončí tak náhle,“ vyznala se Iva Janžurová.

Reklama

Další články

Načítám