Hlavní obsah
Článek

Mezinárodní sympozium lékařů zabývající se výzkumem vlivu alkoholu na lidské zdraví se shodlo na společném tvrzení. Pravidelná denní konzumace malého množství alkoholu je zdravější než absolutní abstinence. Osoby, které si dokážou každý den vychutnat dvě deci vína či půllitr slabšího piva, mají o 60 procent zdravější játra než abstinenti či silní konzumenti alkoholu.

Alkohol játra poškozuje, ale jen pokud je konzumován v míře vyšší, než je doporučená. Pokud si člověk dopřává jen malé dávky každý den, paradoxně jsou to játra, jimž to velmi prospívá. Lidé konzumující denně dvě deci vína či půllitr piva mají játra zdravější než abstinenti a jsou méně ohroženi ztučněním jater.

„Konzumace alkoholu má ochranný vliv před ztučněním jater u mužů a má skutečně dlouhodobý preventivní účinek,“ tvrdili japonští lékaři na sympoziu v Bostonu. Důrazně však varují, že se výhody konzumace alkoholu týkají skutečně jen příjmu velmi malých dávek etanolu. Při nadměrné konzumaci se naopak riziko ztučnění jater a dalších jaterních chorob mnohonásobně zvyšuje. Podle japonských vědců je také obezita z hlediska ztučnění jater mnohem nebezpečnější.

Související témata:
Doporučení

Reklama

Další články

Načítám