Hlavní obsah
Článek

V letošním roce nás opustilo několik nezapomenutelných hereckých hvězd, které jsme desítky let pravidelně sledovali na filmovém plátně, televizních obrazovkách či divadelních prknech. Na koho nejen o těchto Vánocích, ale i v příštích letech, budeme už jen s láskou a obdivem vzpomínat?

V březnu letošního roku obletěla média smutná zpráva o odchodu herce Bronislava Poloczeka, hvězdy seriálu Hospoda a skvělého divadelního herce, který se poslední léta trápil velkými zdravotními problémy. Po smrti milované ženy ztratil chuť žít. Zemřel na zástavu srdce ve věku 72 let.

Největším šokem byl nesporně nečekaný odchod hvězdy seriálu Malý pitaval z velkého města Michala Peška, který odešel po těžkém a statečném boji s rakovinou plic ve věku 53 let.  Poslední léta žil v zahraničí, a lidem tak v posledních letech úplně sešel z očí a mysli.

Přesně měsíc po svých devětadevadesátých narozeninách odešla velká hvězda prvorepublikového filmu Zita Kabátová, která poslední léta trávila sice upoutána na lůžko nicméně s úsměvem na rtech, dobrou náladou a plány na oslavu své stovky. Nedočkala se.

Nejsmutnější chvíle svého života prožívala v květnu také herečka Iva Janžurová, které po těžkém boji s rakovinou odešel životní druh a partner, otec jejich dvou dcer, herec a režisér Stanislav Remunda, kterého si můžete pamatovat například z nesmrtelného Krále Šumavy.

Zaskočeni jsme byli také zprávou o odchodu hvězdy Městských divadel pražských a oblíbenkyně Jana Wericha Jaroslavy Adamové. Naposledy se objevila ve filmu Líbáš jako Bůh. Poslední měsíce strávila upoutána na lůžko v léčebně dlouhodobě nemocných. Bylo jí osmdesát sedm let.

Na poslední cestu svou milovanou manželku vyprovodil také Josef Zíma. Eva Klepáčová, která trpěla maniodepresivní psychózou a dalšími problémy několik posledních let, odešla ve věku 79 let. Pamatovat si ji můžete z hlavní role filmu Slečna od vody či jako prostořekou Káču z Hrátek s čertem.

Náhlý odchod Radka Brzobohatého po akutní zdravotní komplikaci zaskočil úplně všechny. Snad také proto, že se národem milovaný herec těšil zdraví, vitalitě, natáčel seriál Vyprávěj a hrál ve svém divadle až do poslední chvíle. Oslavy svých osmdesátin, která byla do detailu naplánována, už se bohužel nedočkal.

Velká divadelní herečka a nezapomenutelná seriálová matka Radka Brzobohatého ze seriálu F. L. Věk Antonie Hegerlíková odešla tři měsíce po svém televizním synovi ve věku 89 let. Již déle než deset trápily Toničku, jak ji říkali její přátelé, velké zdravotní neduhy. Ona jim odolávala statečně a hrála divadlo téměř hluchá. Do smuteční síně se s ní přišla před Vánocemi rozloučit jen hrstka lidí a pár kolegů.

Reklama

Další články

Načítám