Hlavní obsah
Článek

Olga Menzelová (46) je zoufalá. Rok práce a času, který mohla věnovat dceři Aničce, nechala na instalaci výstavy Wintonovy vlaky, která měla souběžně probíhat v Praze a v Londýně. Hned po londýnské vernisáži ale přišla vichřice způsobená výbuchem islandské sopky. Všechno je zničené! "Panelů bylo přes dvacet, šestnáct je k nepoužití," řekla Super.cz Menzelová.

Londýnskou výstavu otevíral sám Winton. O životě tohoto zachránce stovek židovských dětí bylo natočeno mnoho filmů. Oslavil tam i své 102. narozeniny. Doprovázela ho dcera Barbara. Expozicí, kterou Menzelová vytvořila, byl nadšený.

Noční vichřice podle oficiálního vyjádření BBC místy dosahovala rychlosti větru až 112 km/hod. Okolí nádraží Liverpool Street Station, kde byla výstava umístěna, poničila pořádně. Obrovská část panelů byla nenávratně poškozena a výstava musela být pouhý den po zahájení demontována.

"Emoce spojené se setkáním Nickyho s dětmi a ostatními hosty, kterých se sešlo několik set, byly velmi silné. Panovala skvělá nálada. Sir Nicholas hýřil roztomilostmi a celý tým si v noci oddychl s pocitem dobře vykonané práce a šťastný, že se vše tak vydařilo. V neděli ráno jsme se všichni společně vydali na nádraží, abychom si konečně výstavu v klidu prohlédli a pokochali se. Nikdo si nedovede představit, jak jsme se cítili, když jsme spatřili dílo zkázy," popsala své pocity Olga Menzelová. "Skoda je minimálně statisícová, Teď ji řeší pojišťovna," doplnila.

To, co zůstalo z výstavy zachováno, je uskladněno na české ambasádě. Organizátoři věří, že i přes miliónové škody se podaří výstavu časem znovu otevřít. "Zdáse, že to na dobré cestě. Volala mi lady Milena Grenfell - Baines, jedno z Wintonových dětí. Zařizuje, aby výstava mohla být znvu nejen v Londýně, ale i v Manchesteru," je ráda menzelová.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám