Hlavní obsah
Článek

Devadesátiletý Jesse Taylor Mattos z kalifornského města Vallejo znovu našel ztracené mládí. Alespoň se tak cítil, když po 73 letech dostal zpět školní prsten, který mu v roce 1938 upadl do záchodu, informovala americká média.

Příběh začal rok před vypuknutím druhé světové války v malém městečku Dunsmuir v Kalifornii. Tehdy osmnáctiletý Jesse měl těsně po maturitě a pracoval ve zdejším řeznictví. Jednoho dne mu prsten, který na střední škole za absolvování dostal, sklouzl do záchodu. V tu chvíli si byl mladík jistý, že se s památečním šperkem už neshledá.

„Věděl jsem, že jsem o něj přišel, ale nikdy jsem na to příliš nemyslel,“ přiznal se nyní. Mattos se krátce po příhodě s prstenem odstěhoval do stovky kilometrů vzdáleného města Vallejo, kde začal pracovat v loděnicích. Záhy ale Spojené státy vstoupily do války s Japonskem a hitlerovským Německem. Tehdy jednadvacetiletý mladík narukoval k letectvu.

Po válce se Mattos vrátil do Vallejo, kde se usadil. Založil rodinu a nakonec odešel na odpočinek.

Další část příběhu se začala psát letos v březnu v jeho rodném Dunsmuiru, když se zde dvaapadesátiletý městský zaměstnanec Tony Congi vydal na pravidelnou údržbu kanalizace. V kbelíku plném sedimentů z výkalů a ostatního odpadu zahlédl cosi lesklého. „Přímo nahoře jsem si všiml vnitřní strany prstenu,“ vzpomíná.

Congi spolu s kolegy zjistil, že prsten nese znak místní střední školy, na níž shodou náhod v roce 1976 maturoval i on. Pak se jim podařilo rozluštit letopočet 1938 a iniciály J.T.M.

To naprosto stačilo k tomu, aby Congi v ročence své školy vyhledal maturitní ročník 1938 a jediným studentem s uvedenými iniciály byl právě Jesse Taylor Mattos.

Muž se tak spojil s jedním z Mattosových bývalých spolužáků, který stále žil v Dunsmuiru a o Velikonocích už mohl šperk předat jeho původnímu majiteli.

Přestože prsten nemá téměř žádnou finanční hodnotu, 90letý muž si připadal, jako by našel opravdový poklad. „Cítil jsem se, jako bych byl znovu mladý,“ uzavřel.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám