Hlavní obsah
Článek

Holčička s přesně střiženou ofinkou patří k největším ženským hereckým osobnostem dvacátého století. Ve filmu a televizi ztvárnila stovky převážně komických rolí. Její osobní život však rozhodně nebyl veselou kapitolou. První manželství s milovaným mužem se jí po roce rozpadlo a její jediné dítě v patnácti letech spáchalo sebevraždu. Už tušíte?

Stella Zázvorková se narodila do umělecké rodiny. Její otec byl známý architekt. Její starší bratr Jan byl věhlasným filmovým scénografem a architektem. Byl to on, kdo měl na svědomí první krůčky mladinké Stelly před filmovou kamerou. V té době již Stella získávala své první divadelní zkušenosti v souboru Míly Mellanové a v divadle Větrník, kde se poprvé potkala s osudovým mužem Milošem Kopeckým.

Kopeckého si Zázvorková v roce 1946 vzala za manžela. Svazek se známým proutníkem, který už tehdy miloval ženy, vydržel stěží rok. „Byli jsme spolu jenom rok. Bylo to k nevydržení, ale zůstali jsme přátelé,“ vzpomínala později s úsměvem Stella. Příjmení Kopecká si v občance nechala až do své smrti a už nikdy se znovu nevdala. Z hereckého manželství se narodila dcera Jana Kateřina Kopecká, která po rozchodu rodičů žila s matkou.

Tragický životní příběh dcery Jany je jednou z nejbolestivějších životních kapitol nadané komičky. Ve svých patnácti letech se Jana v touze po pozornosti rodičů pokusila o demonstrativní sebevraždu a pustila si plyn. Stella se domů vrátila později než obvykle. Před domem se zapovídala s Natašou Gollovou, kolegyní z divadla ABC, která se šla podívat na malou dceru Květy Fialové, jež byla sousedkou Stelly. Nepodařil se žádný z oživovacích pokusů a nepomohl ani přivolaný lékař. Stella se s touto bolestnou ztrátou již nikdy nevyrovnala.

O to více se Stella začala věnovat herectví. A právě postavy haštěřivých i dobrosrdečných matek se na příští desítky let staly jejím hereckým údělem. Bravurně zvládala komické postavy a ve filmu i v televizi byla jednou z nejobsazovanějších hereček. Téměř nikdo tehdy netušil jaké bolestné tajemství v sobě nosí. Stálejšího partnera si už nikdy nenašla a chlapi pro ni byli už “jen” dobrými kamarády.

Stella Zázvorková přežila většinu svých generačních parťáků. Jiřího Sováka, Vladimíra Menšíka, Miloše Kopeckého i Vlastimila Brodského, se kterým zazářila, krátce před jeho smrtí ve filmu Babí léto. Stella Zázvorková podlehla infarktu ve věku osmdesátitří let a společně s dcerou Janou je pochována na hřbitově v pražském Motole.

Reklama

Další články

Načítám