Hlavní obsah
Článek

Ani třítunový Hummer nezachránil v noci ze soboty na neděli režiséra Tomáše Vorla od pořádně riskantní koupele při průjezdu západočeskou řekou Střelou. Vorel, který před časem právě v kraji kolem Rabštejna nad Střelou natáčel svůj film Cesta z města, se pokoušel řeku projet těsně předtím, než se jí provalila povodňová vlna.

„Jel jsem s kamarádkou cestou do lesa přes řeku Střelu, tak jako tam jezdím léta,“ vysvětlil Právu Vorel, jak se v korytě řeky ocitl. „Důvěřoval jsem svému Hummeru, váží tři tuny, ještě nikdy mě nezradil,“ podotkl Vorel.

Přestože řeku, která je po většinu roku tak mělká, že není sjízdná ani pro vodáky, podle vlastních slov projel už tisíckrát, tentokrát uprostřed toku zapadl do bahna. „Auto začalo klesat, zabíralo naprázdno, nořilo se stále hlouběji, a když byla voda přes přední haubnu, motor se zastavil,“ uvedl Vorel. Pak prý přišla povodňová vlna, která hladinu řeky zvedla a auto roztočila. „Jeli jsme po proudu asi 300 metrů. Tam jsme se na chvíli zasekli uprostřed proudu,“ líčil dramatický zážitek režisér.

Elektronika vozu prý blikala, stěrače fungovaly, ale okna nešla otevřít. „Voda stoupala až k hrudníku. Volal jsem do vesnice pro traktory. Pak se okénka najednou sama otevřela a my vylezli na střechu,“ pokračoval v popisu Vorel.

Traktory z vesnice prý sice přijely, ale nikdo z traktoristů se neodvážil vjet pro zatopený Hummer do řeky. Nakonec museli přijet hasiči a policie. Ti však neprojeli ani přes rozbahněnou louku obklopující řeku. „Voda pomalu stoupala až ke střeše. Auto se začalo otřásat a posunovat. Už byla tma a my jsme se úplně zmrzlí drželi střechy,“ popsal další události Vorel.

Hasiči sice nafoukli člun, ale nemohli s ním na prudkou řeku, protože se jim nedařilo přehodit lano na druhý břeh, aby se mohli jistit. Nakonec ho dohodili zatěžkané na konci kladivem do poloviny proudu k Vorlovu autu a ten ho pak přehodil na druhou stranu řeky. „Když lano napnuli, přijeli k nám na člunu a my přestoupili na břeh. Byli jsme zachráněni,“ dodal s ulehčením režisér. Na autě v řece strávil s přítelkyní prý asi tři hodiny.

Střela si ještě pohrála s potopeným Hummerem. Nejprve ho zvedla a otočila na střechu, pak zase na kola. Auto se posunulo dalších dvě stě metrů, kde zůstalo uvězněno pod vodou. „V autě zůstal i první výlisek DVD Cesta do lesa, které právě přichází na trh, takže bylo stylově pokřtěno,“ podotkl režisér.

Josef Koukal

Reklama

Další články

Načítám