Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Moderátor Karel Voříšek (60) poprvé promluvil o své spolupráci s komunistickou Státní bezpečností. Voříšek, který byl stažen z moderování Televizních novin, dokud prý neočistí své jméno, se dle svých odpovědí necítí vinen a má čisté svědomí.

„Byl jsem sice členem KSČ a SSM, neprovinil jsem se ale proti žádným zákonům a mé svědomí je čisté. Pokud mě někdo zatáhl do svých her a zneužil, nevěděl jsem o tom,“ uvedl Karel Voříšek v Mladé frontě Dnes, která mapovala svazky studentů, ve kterých se mělo objevit Voříškovo krycí jméno Renda. Voříškova složka totiž byla skartována a moderátor má čisté lustrační osvědčení.

Ve svazcích studentů byl Voříšek zmíněn jako informátor vyšetřovatele StB Josefa Košaře, kterému měl donášet informace na studenty. Upozornil například na studenta, který se měl podílet na anonymním dopise poukazujícím na požadavek uspořádání neformálních diskusí o v té době pronásledovaném hudebním stylu "nová vlna".

Zajímavé je, že Voříšek odmítl říct, zda osobně znal vyšetřovatele Košaře a otázku přešel mlčením.

„To, na co se ptáte, se stalo téměř před třiceti lety. Už z toho je zřejmé, že detailní popis tehdejších událostí nemohou spolehlivě dosvědčit žádné osobní vzpomínky, natož archivy Státní bezpečnosti, tedy organizace, která byla po listopadu 1989 postavena mimo zákon a která, jak známo, pracovala tak, že rozehrávala různé konspirační hry,“ sdělil pouze Voříšek.

Ať už je pravda na jakékoliv straně, Voříšek to má na Nově hodně nahnuté. Podle našich informací z TV Nova se na televizní obrazovky zřejmě nevrátí a kauza StB mu zlomí vaz.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám