Hlavní obsah
Komerční článek
Článek

Nadměrným pocením neboli takzvanou hyperhidrózou trpí na celém světě milióny lidí. Mnohdy však nevědí, že se jedná o často vrozenou chorobu, které se dá snadno zbavit. Způsobů je na trhu mnoho, některé jsou účinné méně, některé více a samozřejmě záleží i na ceně. Pojďme si představit ty z nich, které jsou dle lékařů opravdu účinné a dokáží vás obtěžujícího nadměrného pocení zbavit.

Botulotoxin

Foto: Super.cz
Více

Foto: Super.cz

Komerční sdělení

Botulotoxin, známý také jako klobásový jed, je nejčastěji spojován s redukcí vrásek v oblasti obličeje. Při těchto aplikacích se přišlo na to, že takto ošetřený pacient nejenže přichází o mimické schopnosti obličejových svalů, ale také se na nějakou dobu přestává v místě obličeje potit. Botulotoxin se proti pocení poté začal používat i v podpaží. Na jiné lokality se zvláště kvůli vysoké bolestivosti a vysoké ceně za ošetření, které se musí opakovat přibližně jednou za 3 měsíce nepoužívá. Jedná se spíše o dražší a méně efektivní metodu redukce nadměrného pocení s rizikem tvorby takzvaného kompenzačního pocení, kdy se na jedné části těla potit přestanete a jinde se potit začnete. Bohužel výčet celkových nevýhod tímto nekončí. Začněme u zmíněné vysoké bolestivosti, vysoké ceny (dle počtu vpichů), přibližně 10 - 15.000,- Kč za 1 ošetření, dále nutnost častého opakování a riziko kompenzačního pocení na jiných částech těla. Výhodou je naopak rychlá redukce pocení v oblasti podpaží na přibližně 3 měsíce.

Electro Antiperspirant

Foto: Super.cz
Více

Foto: Super.cz

Komerční sdělení

Electro Antiperspirant je inovativní zdravotnická pomůcka vyvinutá přímo na pomoc lidem postiženým hyperhidrózou. Výčet oblastí, na kterých vás dokáže zbavit pocení, je opravdu velký. Lze ji použít při nadměrném pocení podpaží, dlaní, chodidel, obličeje, čela, hrudníku, břicha a zad, a to s garancí účinnosti u 100% pacientů potvrzenou od předních českých i slovenských kožních klinik. Electro Antiperspirant se nejprve používá několik dnů, dokud se pacient nepřestane potit. Takový stav poté přetrvává i několik měsíců, po kterých se aplikují již jen 1-2 udržovací dávky a pocení opět na dlouhou dobu ustupuje. Jeho používání je velmi snadné, a proto se hodí zejména na domácí použití. Výrobce garantuje i vrácení peněz v případě, že byste s jeho účinky nebyli spokojeni, takže na rozdíl od jiných řešení jsou rizika minimální, spíše žádná. Kontraindikacemi jsou kardiostimulátor, těhotenství a kovové ortopedické implantáty v místě terapie, kdokoliv jiný ho může úspěšně používat. Výhod je zde oproti botulotoxinu opravdu mnoho, od rychlého zastavení pocení v mnoha oblastech, dlouhodobého účinku, přes možnost domácího používání a garanci vrácení peněz, ale také mnoho kladných referencí od předních lékařů a bez rizika kompenzačního pocení na jiných částech těla. Nevýhody nejsou známy.

Operace

Foto: Super.cz
Více

Foto: Super.cz

Komerční sdělení

Operace zvaná hrudní sympatektomie dokáže zabránit nadměrnému pocení tím, že se chirurgicky odstraní shluk nervů v blízkosti páteře zajišťující přenos nervových vzruchů od mozku k potním žlázám. Jedná se o chirurgický zákrok v celkové narkóze s nutností následné rekonvalescence. Po zákroku trvale ustupuje pocení v oblasti dlaní a podpaží. Největší nevýhodou tohoto řešení je vysoké riziko takzvaného kompenzačního pocení, které se téměř vždy objeví do ½ roku po operaci na hlavě, břiše, hrudníku, nohou nebo zádech ve stejné intenzitě, v jaké se dříve objevovalo na dlaních nebo v podpaží. Kompenzační pocení však není jediným rizikem hrudní sympatektomie, právě proto se v poslední době tato operace provádí pomocí zablokování nervů titanovou svorkou, kterou lze v případě komplikací opět chirurgicky vyjmout. Celkově se však jedná o velmi nevyváženou metodu, kdy se přestanete potit na jednom místě a začnete se potit jinde.

Další články

Načítám