Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

O tom, že chodí královna Pařížské Tamara Kotvalová (60) oblečená pouze v exkluzivních značkách a vždy vypadá dokonale, není pochyb. Naposledy jsme ji potkali v pražském Martinickém paláci a byla ještě úžasnější než jindy. Při prvním pohledu nás napadlo jediné přirovnání. Takhle musely vypadat antické bohyně.

Tamara si jako majitelka nejluxusnějších butiků v Praze samozřejmě může vybírat, takže úchvatné bílé šaty Lanvin a střevíčky Dior nás nepřekvapily. Ale šperky nás tentokrát opravdu dostaly do kolen. Takhle nějak musela vypadat čelenka, kterou byla po předání jablka od Parida korunována nejkrásnější žena světa Helena Trojská, která předčila bohyně Héru, Afroditu i Athénu.

A i obyvatelé antického Olympu si mohli nechat jenom zdát o tom, že by jim dokázal kulhavý bůh kovářů a zlatníků Héfaistos vykovat takovou krásu. Kromě nádherného náhrdelníku si totiž Tamara nasadila čelenku, která stojí v přepočtu 945 400 korun. Vytvořil ji dědic proslulého klenotníka Chaumeta ze dvora císaře Napoleona, má odepínací včelku a je vyrobena z 18karátového bílého zlata, je osázená diamanty, červenými spinely a růžovými safíry.

Tahle rodinná tradice stojí opravdu za zmínku. Založil ji v roce 1780 talentovaný šperkař Marie-Étienne Nitot. Díky své zručnosti se jeho diamantové šperky staly velmi žádané a lukrativní zakázky pro aristokracii mu zaručily věhlas v celé Evropě i mimo ni. Jednou takovou byla zakázka svatebních šperků pro Napoleona a Joséphine de Beauharnais v roce 1796.

Po jmenování císařem si u svého dvorního klenotníka Napoleon objednal šperky, kterými by se císařská rodina odlišila. A tak vznikl první diadém - korunka, kterou si Joséphine nasadila na císařskou korunovaci v roce 1804. Od té chvíle po ní toužily všechny dvorní dámy a korunky se staly velkým trendem. A jméno Joséphine nesla i párty, na které jsme Tamaru potkali.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám