Hlavní obsah
Článek

Roztomilý klučina na fotce patřil ke slavným českým hercům. Proslavil se zejména díky rolím neodolatelných milovníků. Divačky okouzloval svým šarmem a galantností. Na filmovém plátně se potkal s celou řadou slavných prvorepublikových herců. Větší i menší role však ztvárňoval až do počátku devadesátých let. Na sklonku života byl několik let upoután na nemocniční lůžko a smrt pro něj byla vysvobozením. Poznali jste ho?

Svatopluk Beneš se narodil 24. února 1918 v Roudnici nad Labem. Do povědomí diváků se zapsal jako nezapomenutelný filmový milovník a gentleman. Na jevišti exceloval v Divadle na Vinohradech a zejména v Městských divadlech pražských. Za dlouhých 69 let ztvárnil na filmovém plátně 80 rolí.

Snad každý si ho pamatuje jako studenta práv Ríšu z Pohádky máje, nadporučíka Lukáše, kterého si zahrál ve Švejkovi, či jako T. G. Masaryka z úspěšného snímku Člověk proti zkáze. Svatopluk Beneš se jako šarmantní a slušný muž s noblesou nechoval jen ve svých filmech, ale i ve skutečném životě.

Vybrané chování a gentlemanství mu už od dětství vštěpovali jeho přísní rodiče, kteří doma zakazovali mluvit neslušně. První hlavní roli romantického milovníka získal Beneš ve filmu Ohnivé léto a hned byla jeho partnerkou krásná Lída Baarová. Tehdy bylo herci jednadvacet let a byl velmi nervózní.

Celoživotní přátelství ho poutalo k prvorepublikové hvězdě Nataše Gollové (†76). Jeho hereckými partnerkami ale byly snad všechny hvězdy tehdejšího stříbrného plátna, od Adiny Mandlové nebo Zorky Janů až po Marii Glázrovou. S nespoutanou Mandlovou měl dokonce vášnivý milostný poměr. "Byla největší milovnicí filmového plátna, ale i v soukromí. Neumíte si představit, co všechno mě v lásce naučila,“ vzpomínal na Adinu Beneš, který byl dvakrát ženatý.

Za protektorátu se oženil s baletkou Evelýnou, ale krátce po válce se křehké manželství rozpadlo. Roku 1946 si vzal Boženu Truhlářovou, s níž zůstal až do konce života a má s ní dceru a syna. Ač měl za sebou krásný život, na jeho sklonku se zdravotně trápil a byl trvale upoután na lůžko.

Noblesní herec téměř neviděl a trpěl sklerózou. Téměř pět let strávil osamocen na nemocničním lůžku v léčebně dlouhodobě nemocných, kde velmi pomalu umíral. Beneš si přál ukončit své trápení, ale milosrdná smrt si pro něj přišla až 27. dubna 2007. Bylo mu 89 let.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám