Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Chlapeček na fotce byl známý český zpěvák a skladatel, který má na svém kontě celou řadu populárních hitů. Byl to velký bohém, nesnášel autority a vždy se stavěl proti zavedeným společenským konvencím. Nebál se kritizovat ani komunistický režim. Celý život se potýkal s velmi špatnou životosprávou. Málo jedl, hodně pil a kouřil, což v konečném důsledku stálo i za jeho předčasnou smrtí. Zemřel ve věku 51 let. Poznali jste ho?

Petr Novák se narodil 6. září 1945 v Praze. Už odmalička byl nespoutaným rebelem. Nechal se vyloučit z gymnázia na pražských Vinohradech, nerespektoval žádné autority a vždy si šel svou vlastní cestou.

Po svém vyhazovu ze školy založil ve sklepě činžáku společně se svými kamarády Ivem Plickou a Karlem Slukou kapelu, která později dostala název George and Beatovens. Hudební vzdělání nepotřeboval, stačil mu obrovský talent.

Ve sklepě vznikly nezapomenutelné hity Já budu chodit po špičkách či Povídej, které hudební publicista Jiří Černý zařadil do rozhlasové hitparády Houpačka. A udělal dobře. Písničky se ihned staly obrovskými hity a Petr Novák vylétl jako kometa na výsluní popularity.

Pod většinou hitů Petra Nováka je textařsky podepsán Ivo Plicka. Novák střídavě působil nejen ve své domovské kapele, ale i ve skupině Flamengo a na sólové dráze. Petr Novák byl odjakživa buřičem, což dokázal také roku 1969, kdy na Bratislavské lyře vyhlásil minutu ticha za Jana Palacha. Tehdejší režim mu překvapivě nezakázal činnost, protože byl až příliš populární. Přesto se kšefty nehrnuly tak jako dřív.

Úspěšný hudebník se sametovým hlasem se mimo jiné pokoušel o hereckou kariéru. Vystupoval například v divadle Semafor. Ne všechno ale bylo v jeho životě růžové. Roku 1974 měl vážnou autonehodu, při níž málem přišel o nohu.

Celou svou hudební kariéru, která byla lemována bezpočtem skvělých písniček, se potýkal s velkými zdravotními problémy. Málo jedl, holdoval alkoholu a hodně kouřil. To vše mělo za následek několik hospitalizací v nemocnici. Jeho nechuť k jídlu hraničila s mentální anorexií. Koncem 80. let nešťastně upadl ze schodů, zlomil si krček a zdravotní problémy nabyly na síle. Jeho chatrné zdraví se zhoršilo i po rozsáhlé trombóze v dolních končetinách.

Zpěvák stále častěji pil a doslova se ztrácel před očima. Několik týdnů před smrtí dostával od lékařů injekce, aby vůbec mohl koncertovat. Zemřel 19. srpna 1997 ve spánku na srdeční kolaps a celkové vyčerpání organismu. V úmrtním listu bylo navíc uvedeno podezření na otravu neznámou látkou.

Reklama

Další články

Načítám