Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Sympatická tvář, pohodový projev a hlas, kterému byste uvěřili snad i existenci perpetuum mobile. Moderátor Televizních novin Karel Voříšek (60) se dlouho drží na výsluní slávy právě kvůli své důvěryhodnosti. Ta teď ale dostává hodně vážné trhliny. Studenti Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, kde před pádem komunistů působil i sám televizák, Voříška obviňují z toho, že udával tehdejší prorežimní Státní bezpečnosti!

„Existují příklady studentů zapojených do stranických či svazáckých struktur, od nichž StB informace čerpala dlouhodobě, např. student vědeckého komunismu a historie a zároveň předseda fakultního SSM (Socialistický svaz mládeže – pozn. red.) Karel Voříšek, který informoval StB mj. o kauzách, které řešil jako předseda SSM, a o "problémových", např. věřících studentech, cituje zatím nevydanou knihu „Náměstí Krasnoarmějců 2. Učitelé a studenti FF UK v období normalizace“ server Aktuálně.cz.

Autoři sice tvrdí, že nechtěli rozpoutat hon na čarodějnice, ale přesto se nebáli označit konkrétní bývalé studenty či učitele.

Sám Voříšek obvinění ze spolupráce s komunistickou tajnou policí odmítl. „Mám čisté svědomí i lustrační osvědčení,“ sdělil serveru s tím, že právě lustrace byla jednou z podmínek jeho působení v televizi Nova. Pokud ale bude chtít své jméno očistit, bude asi muset jít k soudu. Podle autorů publikace byl moderátor důvěrníkem StB a ti nemuseli podepisovat závazek, takže se k čistému lustračnímu osvědčení dostali snadno. Zajímavé je, že svazek vedený na Voříška byl údajně měsíc po listopadovém převratu v roce 1989 skartován.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám