Hlavní obsah
Článek

Životní cesty největších protektorátních filmových star Adiny Mandlové (†81) a Nataši Gollové (†76) se několikrát protnuly více než osudově. Poprvé v roce 1939, kdy si společně zahrály protichůdné role v nezapomenutelné komedii Martina Friče Kristián.

Málokdo dnes ví, že v dalším Fričově nezapomenutelném filmu Eva tropí hlouposti, jehož premiéra následovala jen tři měsíce po Kristiánovi, měla hrát původně Adina Mandlová. Ta dala přednost význačnější produkci Otakara Vávry a z Fričova filmu se vylhala.  Z Nataši Gollové se stala téměř přes noc megahvězda.

Obě herečky se v následujících letech potkaly v řadě oblíbených veseloher i na divadelních prknech, ale byly opravdovými kámoškami i v soukromí. A to byl na tehdejší dobu jev zcela nevídaný. Jak to tak bývá, i tohle kamarádství nakonec utrpělo velké šrámy. Byl v tom pochopitelně chlap. Obě hvězdy se se svým „osudovým“ seznámily současně na Filmových žních ve Zlíně v roce 1941.

„Po jiném večírku jsme zase s Natašou a doktorem Söhnelem zůstali u Miloše Havla, který bydlel na zámku, a popíjeli jsme až do rána v zámecké kapli. Nataša a Söhnel se najednou vytratili a já jsem odjela sama zpět do hotelu. Když se Nataša vrátila, přiznala se mi, že se jí Willy moc líbí a že se s ním pravděpodobně po návratu do Prahy opět sejde. Když jsme se vrátily do Prahy, Nataša se s ním skutečně u mě jednou sešla, ale rozhodla se, že to bylo naposled a u toho zůstalo,“ vzpomínala Mandlová ve svých pamětech.

Netrvalo dlouho a vystartovala po statném německém přidělenci Barrandova sama Adina, která střídala chlapy jako ponožky. „Ovšem teď jsem se zase do Willyho bláznivě zamilovaná já a místo s ní začal Willy chodit se mnou. A aby to bylo komplet, když jsem později odjela filmovat do Berlína, Willy zůstal sám v Praze a pomalu se s Natašou zase sčuchli. A tentokrát neodolala ona. Když jsem se vrátila z Berlína a dozvěděla se, že mně Willyho za mé nepřítomnosti přebrala, naše přátelství skončilo,“ vzpomínala Mandlová.

Stejně jako Mandlová, která se Söhnelem začala chodit na podzim roku 1941, přišla s ním do jiného stavu a před Vánocemi šla údajně ze zdravotních důvodů na interupci, tak i Gollová, měly kvůli romanci s tímto mužem po květnové revoluci v roce 1945 nemalé trable.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám