Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Zpěvák Daniel Landa (55), který pod pseudonymem Žito 44 nedávno ohlásil svůj odchod do ústraní, se přeci jen opět připomene jak svým příznivcům, tak zapřisáhlým odpůrcům.

Landa totiž přijal nabídku České televize a pod taktovkou režiséra Roberta Sedláčka si zahraje v osmidílném cyklu České století.

Charismatický zpěvák ztvární v díle Den po Mnichovu plukovníka Emanuela Moravce, který byl za Protektorátu Čechy a Morava ministrem školství a lidové osvěty a patřil k největším kolaborantům s nacisty.

Už jen to, že byl Landa od svého působení ve skinheadské kapele Orlík neustále spojován s ultrapravicí, ač to popíral, budí velké kontroverze. A právě na to režisér Sedláček zjevně sází.

Holohlavý Landa jako kolaborant Moravec určitě přitáhne k televizním obrazovkám i diváky, kteří se jinak o historii vůbec nezajímají. Samotný Landa prokázal velkou odvahu, když tuto roli přijal. U řady lidí se nálepky 'nácka' ještě nezbavil, a byť se jedná o pouhou roli, jistě přilije olej do ohně mnoha svým odpůrcům.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám