Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Osmnáct měsíců za mřížemi bude od nynějška další tři roky hrozit producentu Jiřímu Pomejemu (†54), pokud spáchá nějaký trestný čin. Přesně takovou podmínku vyfasoval šokovaný herec ve čtvrtek u městského soudu za to, že poškodil Státní fond pro podporu a rozvoj české kinematografie. Práva na film Andělská tvář, která měla fondu připadnout, když nezaplatil půjčené peníze, totiž neoprávněně přenechal jiné firmě. „Dostal jsem třikrát větší trest. Nevím, co teď budu dělat,“ řekl Super.cz po pravomocném rozsudku roztřesený Pomeje a oči měl zalité slzami!

Tohle opravdu nečekal! Pomeje se nejdřív odvolal proti původnímu rozsudku deseti měsíců na rok s odkladem na rok a půl. V tu chvíli mu hrozilo nejhůře to, že městský soud rozsudek maximálně tak potvrdí. Jenže odvolání podala i státní zástupkyně, proto také herec mohl dostat vyšší flastr. „Už deset let pykám kvůli Andělské tváři. Přišel jsem o dvě manželky, kamarády, peníze. Myslím, že jsem byl potrestanej až příliš, další trest už je zbytečnej, protože jsem nikoho vážně úmyslně nepoškodil,“ pronesl smutně Jirka.

„V noci se mi špatně spalo, naštěstí se mnou byla snoubenka Andy. Nevím, co udělám teď po rozsudku. Jedu za ní a uvidíme,“ hlesl Pomeje, který má sice ještě teoretickou šanci dovolat se k Nejvyššímu soudu, ten ale málokdy takové žádosti vyhoví.

Problémům Pomejeho není konec. Soud totiž zrušil část odsuzujícího i osvobozujícího rozsudku ohledně poškození věřitele tím, že Pomeje měl převést na exmanželku Michaelu Kuklovou osobní vůz a také členský podíl v bytovém družstvu, a schovat tak majetek. Soud nižší instance bude muset oba skutky posuzovat znovu a rozhodnout je stejně. Pravděpodobně herce za oba také odsoudí a uloží mu souhrnný trest, tedy ten současný k novému přičte. Nejvyšší možná podmínka je tři roky s odkladem na pět let, vězení není příliš reálné.

„Je to nesmysl, nešlo o to, že bych chtěl schovat majetek před věřiteli. Míše jen tehdy poradila bankovní úřednice, že když stejně auto platila ona sama a většinu účtů také, že bychom si měli vypořádat majetkové poměry,“ kroutí hlavou odsouzená celebrita.

Pomejeho může těšit jen fakt, že soud uznal, že jako člověk v konkurzu nemá jak zaplatit dluh šest set tisíc, což mu uložil původní rozsudek, a tuto část zrušil. Poškozenou stranu odkázal na občanskoprávní žalobu.

Reklama

Další články

Načítám