Hlavní obsah
Článek

Návrhářka Blanka Matragi (71) se rozhodla splnit si dlouholetý sen. Zrealizovala svou vizi skleněných šatů a my jsme, jako jedni z mála novinářů, byli přítomni jejich instalaci.

„Před několika lety jsem vzdala poctu tvorbě Františka Kupky tím, že jsem jeho obrazy a studie k nim promítla do svých šatů. Nyní jsem se rozhodla vyzkoušet opačný proces – přenést krejčovinu do oblasti krásného umění, vytvořit skleněné šaty,“ říká Matragi.

Kdo by si myslel, že má návrhářka daleko ke sklářskému řemeslu, velmi by se pletl. Otec Matragi byl brusič skla a ona sama vystudovala sklářskou školu v Železném Brodě.

Jako obvykle si Blanka tímto svým záměrem zvolila tu nejnáročnější možnou cestu. „Musela jsem začít přemýšlet, jak celý nápad technicky zrealizovat. Naštěstí mi v tomto byli velmi nápomocni skláři z Nového Boru a Lindavy, se kterými jsem následně šaty realizovala.“

Komunikace na trase Praha‒Bejrút s blížícím se datem zahájení sympozia nabývala na intenzitě a ještě před samotným příletem Blanky do Čech se už začaly připravovat op-artové mozaiky pro sukně z lehaného skla. Inspirací pro skleněné šaty jí byl op-artový vzor, který vytvořila pro svou první volnočasovou kolekci Ready-to-Wear.

Šaty inspirované op-artem jsou od 5. listopadu k vidění na dlouhodobé výstavě Blanky Matragi Timeless v Obecním domě.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám