Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Letošní rok se pro režiséra Jiřího Menzela (†82) nese v duchu oslavy jeho významného životního jubilea. V únoru oslavil držitel Oscara za film Ostře sledované vlaky 75. narozeniny a jeho manželka Olga se rozhodla, že mu bude během celého roku nadělovat dárky. Prvním velkým překvapením byla pro Jiřího cesta do USA.

"Jiří si nepřál nic slavit a vlastně by byl nejraději, aby žádné narozeniny nebyly. Tak mě napadlo ho odvézt mimo republiku, aby všem případným oslavám a přáním tak trochu unikl. V New Yorku jsem rezervovala ubytování na Manhattanu ve vyhlášeném hotelu Carlyle. Každé pondělí tady totiž vystupuje se svou kapelou Woody Allen, kterého má Jiří moc rád. Užili jsme si koncert a poté se Jiří s Woodym sešel soukromě, a to dvakrát během týdne," prozradila producentka Olga Menzelová (46), jež své pracovní schopnosti dokáže šikovně využít i v soukromí.

"Moje žena mě pořád překvapuje. A nejvíc tím, že vymyslí něco tak nápaditého a chytrého. Takže vlastně pořád. Určitě to pro ni muselo být hodně složité a náročné vyjednávání, protože vím, že Woody si velmi své soukromí hlídá," pochválil svou ženu Menzel a dodal, že se s Woody Allenem setkal díky Olze již podruhé.

"V roce 2007 mě těsně před vánočními svátky odvezla do Vídně, kde mi koupila lístek do první řady na Allenův koncert. A tehdy to první setkání v zákulisí prostě zařídila přímo na místě," vyprávěl.

Letos se Menzel s Allenem potkali v New Yorku už jako přátelé a český pan režisér si nemusel připadat jako dychtivý fanoušek. "Mně je vždycky trochu trapný, když si chce se mnou někdo podat ruku jen proto, že jsem prostě Menzel. Ale s panem Allenem už jsme se trochu znali a byl moc milej," tvrdí Jiří Menzel.

Tím ale výlet pro Jiřího Menzela v USA zdaleka nekončil. Jeho žena Olga totiž splnila manželovi ještě druhé dlouho nezrealizované přání. Tím bylo setkání s Milošem Formanem (†86). "Já vám to řeknu zcela upřímně. Mám vždycky pocit, že každej Čech, co dorazí do Ameriky, se musí zajet podívat za tím naším Milošem. Já si to taky tajně hodně přál, ale nechtěl jsem ho obtěžovat. Jenomže to by nebyla Olinka, aby to celý nenaplánovala dopředu," zašprýmoval Jiří Menzel a předal slovo Olze.

"Když jsem plánovala cestu, bylo mi jasné, že by se Jiří s panem Formanem moc rád sešel. A tak jsem zavolala jeho ženě Martině a celé jsme to tajně zorganizovaly. Martina pro nás přijela autem do New Yorku a odvezla nás k sobě domů. Ten den se zrovna předávali Oscaři, a tak to bylo takové symbolické setkání dvou českých držitelů tohoto filmařského ocenění," vzpomínala.

"Předávání sice měli Miloš a Jiří puštěné, ale ceremoniál vůbec nesledovali. "U Formanů byla doma skvělá nálada, oba jsme hodně vtipkovali a vzpomínali. Známe se jako mladíci - mně bylo 25 let a Milošovi o něco málo více. Byli jsme taková zlatá mládež a teď jsme se po strašně dlouhé době sešli jako dva penzisti. I tak nám to naše setkání po letech udělalo oběma obrovskou radost," říkal s úsměvem Jiří.

Výlet za přáteli za velkou louži ale není zdaleka jediný dárek, který si letos Jiří Menzel od své ženy užil. V těchto dnech jej překvapí Olga nádhernou výstavou, která bude premiérově instalována 21. dubna v plzeňských Smetanových sadech v rámci mezinárodního filmového festivalu Finále Plzeň.

"Výstava nese název Rozmarná léta Jiřího Menzela a je takovou retrospektivní vzpomínkou na Jiřího práci," vysvětluje Olga. Jedná se o velkoformátové fotografie, umístěné na mobilních panelech, a celý projekt pomohli Olze zrealizovat Veronika Gondová a Lukáš Pánek, kolegové z její produkční agentury. Výstava bude putovní a od 7. května se přesune z Plzně do prostor pražského Nového Smíchova.

Reklama

Další články

Načítám