Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Byla velvyslankyní USA při OSN, ministryní zahraničí ve vládě Billa Clintona, je držitelkou řady významných ocenění včetně českého Řádu Bílého lva nebo americké Prezidentské medaile svobody. Přesto se Madeleine Allbrightová neštítí vzít do ruky lopatu.

Allbrightová se stala čtyřiapadesátou osobností, která v rámci projektu Kořeny osobností zasadila svůj strom v pražské botanické zahradě v Tróji. A i když se na to oblékla poněkud formálně, nebála se, že si zašpiní dokonale vyleštěné botky od hlíny.

Pro tak význačnou osobnost, jakou Madeleine Allbrightová je, byla v rámci projektu vybrána opravdu mimořádné dřevina. Borovice Thunbergova je jehličnan pocházející z Japonska. Ve své domovině bývá často tvarována jako bonsaj, ale vysazuje se i do sadů a parků, kde je tvarována do podoby starých, nepříznivými podmínkami utvářených borovic.

"Trochu mi připomíná mne samotnou," smála se Allbrightová, jejíž outfit zdobila pro ni tak typická brož. Vysvětlila také, proč se neoblékla více po zahradnicku. Před sázením japonské borovice totiž přebírala ocenění za 3. místo v anketě Zahraniční Čech/Češka roku 2012.

Reklama

Další články

Načítám