Hlavní obsah
Článek

Narodil se 15. března 1961 v severočeském Mostě. Vystudoval Univerzitu Karlovu, a ačkoli byl v začátcích své hudební kariéry prezentován jako bývalý učitel tělocviku, jeho aprobací je i matematika. Živil se také malováním obrazů a měl několik vyprodaných výstav v zahraničí. Do povědomí se dostal jako hvězda pop music s dokonalým tělem a vizáží. Víte, o kom je řeč?

Martin Maxa (63) se hudbě a poezii věnoval od svých patnácti let, kdy dostal k Vánocům svou první kytaru. Uměleckých úspěchů dosáhl nejdříve jako malíř, tehdy se ovšem projevil jako pravý bohém. "Na jedné ze svých výstav v Německu jsem dostal za prodané obrazy skoro půl miliónu, což byly tehdy opravdu velké peníze. Odjel jsem s nimi do Španělska, kde jsem je za tři měsíce všechny prohýřil a domů se vrátil úplně bez koruny. Byla to krásná doba," vzpomíná Martin s úsměvem na období před více než dvaceti lety.

Po revoluci si otevřel v Litvínově, kde žije dodnes, hudební klub Pionýr a právě tam ho objevil manažer hudebního vydavatelství a nabídl mu vydání desky. A tak se v bezmála čtyřiceti letech začal svým největším koníčkem živit. Obdržel několik hudebních cen a dosud vydal sedm autorských alb. Podnikání záhy po vstupu na profesionální scénu pověsil na hřebík, jelikož tehdy v Litvínově čelil útokům místní mafie, jejíž praktikám odmítal podlehnout.

Jelikož je Martin vyznavačem zdravého životního stylu a pravidelného pohybu, může se i ve svých dvaapadesáti letech pochlubit skvělou figurou i kondicí. Sám si ovšem nejvíc váží pochval týkajících se nikoli jeho zevnějšku, ale jeho tvorby.

A co má Maxa v plánu v nejbližší době? "Připravuje se turné k mojí poslední desce a taky se chystám začít zase malovat. Tentokrát už ale honoráře nepropiju, přece jen jsem otcem tří dětí a musím se chovat zodpovědně," směje se Martin.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám