Hlavní obsah
Článek

Roztomilý klučina na fotce patří k nejcharismatičtějším zpěvákům rockové historie. Byl zakladatelem a frontmanem slavné grungeové kapely. Už odmala se však potýkal s depresemi a později se závislostí na tvrdých drogách. Na svém kontě má celou řadu nezapomenutelných hitů, které dodnes hltají fanoušci po celém světě. Ve věku pouhých sedmadvaceti let se rozhodl dobrovolně ukončit svůj život. Zanechal po sobě manželku a dceru. Poznali jste ho?

Kurt Cobain se narodil 20. února 1967 v americkém městečku Aberdeen. Když mu bylo devět let, jeho rodiče se rozvedli, což velmi těžce nesl a zejména otce začal nenávidět. Malý Kurt se často stěhoval a nějaký ten pátek dokonce žil s prarodiči. Bral léky proti hyperaktivitě a navíc trpěl maniodepresivní psychózou, která se projevovala častými výkyvy nálad.

Kurt hledal největší útěchu v hudbě. Díky strýci začal poslouchat kapely Led Zeppelin, Aerosmith či Black Sabbath. Brzy se nechal ovlivnit také punkovou vlnou, zejména formací Melvins, a rozhodl se založit vlastní kapelu.

Jeho první skupina se jmenovala Fecal Matter a fungovala dva roky. Zahrál si v ní se členy svých oblíbenců ze skupiny Melvins. Roku 1987 zakládá Cobain legendární grungeovou kapelu Nirvana, jež svou existenci startuje debutovým albem Bleach.

Kurt je podepsán pod většinou skladeb Nirvany, která se nejvíc proslavila průlomovým albem Nevermind, z něhož pochází obrovské hity Smells Like Teen Spirit, Come As You Are, In Bloom či Lithium.

Úspěchy sklízí také desky Incesticide, In Utero či akustický živák MTV Unplugged In New York, který vyšel až po zpěvákově smrti. V únoru roku 1992 se Kurt na Havaji oženil se zpěvačkou Courtney Love (59) ze skupiny Hole, která mu porodila dceru Frances Bean.

Nirvana sklízela jeden velký úspěch za druhým, ale Cobain se utápěl v depresích, těžké závislosti na heroinu a silné bolesti žaludku, jíž se nemohl zbavit. Několikrát byl na protidrogovém léčení, ale postupně ztrácí chuť žít a dospívá k rozhodnutí spáchat sebevraždu.

V dubnu roku 1994 ho s prostřelenou hlavou najde v jeho domě elektrikář. V jeho těle byla navíc objevena smrtelná dávka heroinu. Zpěvák po sobě zanechal dopis na rozloučenou, ve kterém se loučí s manželkou a dcerou.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám