Hlavní obsah
Článek

Zamračená dívka na fotce patřila k našim nejpopulárnějším herečkám, byť se proslavila zejména díky epizodním rolím. Ač se mužům hodně líbila, neměla v lásce štěstí. Rozpadlo se jí manželství a nevyšel jí ani žádný další vztah. Nikdy neměla děti, ačkoli se jako herečka nejvíc proslavila právě rolemi ustaraných maminek. Na sklonku života byla sužována nemocemi, podlehla svodům sekty a zemřela v ústraní. Poznali jste ji?

Míla Myslíková se narodila 14. února 1933 v Třebíči a už odmala toužila stát se spisovatelkou. Nakonec se však rozhodla pro hereckou dráhu. Diváky si získala v rolích rázných i laskavých manželek a maminek, které ztvárňovala s bravurou sobě vlastní.

Snad nejvíce se proslavila jako ustaraná maminka Šafránková v cyklu komedií Dušana Kleina o "Básnících". Diváky bavila také jako hudrující lázeňská Kateřina v Rozmarném létě, rázná vedoucí v Holkách z porcelánu či hodná maminka v Marečku, podejte mi pero!. Zářila spíše v epizodních rolích, kterým ale dokázala vdechnout jistou výjimečnost.

Temperamentní korpulentní herečka neměla nouzi o nápadníky a mužům se hodně líbila. Vdala se však jenom jednou. Ve třiadvaceti letech si vzala herce brněnského divadla Štěpána Zemánka, ale jejich manželství se brzy rozpadlo. Myslíková prý nikdy nechtěla skončit úplně sama, ale na muže neměla štěstí. Zkrachovaly jí další dva vážné vztahy a Myslíková, na rozdíl od svých četných mateřských rolí, nikdy neměla děti.

Založením byla spíše samotářka a nechtěla se za každou cenu hrnout do každého vztahu.

Koncem osmdesátých let zanechala filmování a začala cestovat do svých vysněných destinací, mezi které patřilo Finsko a Řecko. Zejména Finsko ji zaujalo natolik, že o zemi tisíce jezer napsala knihy Finský maraton a V zemi Kalevově. Napsala také několik pohádkových knih.

Ke konci života se důvěřivá herečka dostala do spárů podvodníků, ke kterým patřil i její nakladatel, s nímž podepsala nevýhodnou smlouvu. Přišla o všechny úspory a zmítaná zdravotními problémy se dostala do spárů sekty Hnutí Grálu. Stranila se svých nejbližších a ve věku 72 let zemřela na mozkovou mrtvici.

Reklama

Další články

Načítám