Hlavní obsah
Článek

Po devítiměsíčním vyšetřování se skladatel Richard Pachman dozvěděl, kdo byl původcem čtyřletého pronásledování, jehož byl obětí. Během této doby dostal stovky textových zpráv z sms bran a e-mailů ze skrytých IP adres, které mu mnohokrát vyhrožovaly smrtí, ublížením na zdraví jemu i členům jeho rodiny. Byly mu zakládány falešné profily na sociálních sítích a kamkoliv cestoval, byly mu posílány zprávy o tom, že je pod trvalou kontrolou a že na příslušném místě „chcípne“.

„Tři roky jsem o stalkingu mlčel a věřil jsem, že útoky na mou osobu ustanou. Policii České republiky jsem se rozhodl kontaktovat v období, které pro mne bylo psychicky nejnáročnějším a téměř neúnosným. Mezi dubnem a červnem loňského roku mi tato osoba neoprávněně vstoupila do mého počítače, několikrát mi odcizila hesla k mým e-mailovým schránkám i profilům na sociálních sítích a stáhla si mimo jiné i mé, v té době ještě nevydané, knihy," svěřil Pachman.

K některým e-mailům jsem se již nikdy nedostal, protože mi v cca 3000 soukromých korespondencích udělala tato osoba čistku. Měl jsem pocit naprosté ztráty soukromí a pocit bezmoci vůči sprostým a cynickým e-mailům, mimo jiné dosti brutálně zesměšňujícím smrt mého psa, kontrolujícím každý můj krok a vyhrožujícím mi smrtí. Součástí této prapodivné hry byly i zprávy na diskuzním fóru mého fanouškovského webu, které nejen zesměšňovaly mou práci, ale dokonce přály smrt dcerce mého kolegy, který se mě v diskuzi zastal. Informaci o nemoci jeho dcery měla tato osoba opět z mého soukromého e-mailu,“ upřesnil své zkušenosti se stalkingem.

Za pár dní proběhne u Okresního soudu v Ostravě přelíčení, ke kterému je Richard Pachman pozván jako svědek. K jeho překvapení se prokázalo, že člověkem, který ho celou dobu pronásledoval, byla žena, jež chodila pravidelně na jeho koncerty a někdy mu z nich posílala amatérské záznamy.

„Nechápu, jak tak nechutné věci mohla psát žena. Tuto paní registruji ze svých koncertů, které pravidelně navštěvovala a o vlastní vůli někdy natáčela. Byl to ten typ nátlakářské fanynky, co mi byla schopna psát i desetkrát denně. Když jsem na její zprávy nereagoval, začaly mi chodit na agenturní e-mail zvěsti o tom, že dotyčná je ve vážném stavu v nemocnici, nebo že dokonce umřela. Nenapadlo mě zprvu, že by někdo byl schopen vytvořit vlastní parte a posílat ho umělci jen proto, aby přitáhl jeho pozornost," vyprávěl.

"Až do obdržení zprávy o soudu, ke kterému jsem přizván, jsem nevěděl, že můj anonymní pronásledovatel je právě tato žena. Dám-li si dnes, když jsem se ze spisu dozvěděl jméno stalkera, věci do souvislostí, jsem znechucen tím, kam až jsou někteří lidé schopni zajít. Jsem vděčný policii za ukončení náročného období, během kterého jsem musel mít pro výhrůžky smrtí nebo výbuchu auta několik koncertů pod policejní ochranou, a kdy jsem žil dlouhý čas s pocitem naprosté ztráty soukromí a s každodenním strachem z pronásledování,“ dodal.

Skladatel, který se věnuje rovněž malbě a psaní, napsal v období, kdy byl pod tlakem stalkingu, na motivy svých zážitků a zkušeností knihu: „Cítím potřebu o těchto problémech hovořit, aby ti, kteří mají zkušenosti se stalkingem jako já, věděli, že naleznou zastání na oficiáních místech a že se mohou obrátit na policii. Nejhorší je trpět a o problému mlčet," uzavřel.

Reklama

Další články

Načítám