Hlavní obsah
Článek

Herečka Iva Janžurová (82) se devatenáctého května dožívá sedmdesátých narozenin. Při jedné z prvních oslav na sebe nechtěně přiznala, že jí paměť už neslouží jako dřív. "Vůbec si nevybavuju své začátky," řekla kajícně hvězda nezapomenutelných filmů jako Pane, vy jste vdova, Světáci nebo Zítra to roztočíme, drahoušku!

K přiznání došlo poté, co jí moderátor rozhlasového pořadu Tobogan Aleš Cibulka nechal pustit její historicky první záznam z rozhlasového archívu. Šlo o hru Děti soudního dvora z roku 1961. "Je to hanba, ale na to si nevzpomínám," přiznala. Když jí pak Cibulka připomněl, že dva roky poté za hru navíc získala cenu Prix Italia, zahanbeně uvedla, že ani to si nevybavuje. "Byly doby, kdy vám ani neřekli, že jste něco vyhrál," zachraňovala situaci. A jak narozeniny oslaví?

"Prohlásila jsem s dostatečným předstihem, že žádná oslava nebude. Jen že budeme slavit pořád od pátého května. Dostala jsem již pugéty v divadle," prohlásila Janžurová s tím, že doma napekla dobroty. Ta v Toboganu slavila s Pavlínou Filipovskou, která se dožívá sedmdesátin ve stejný den.

"Iva je v úžasné fázi života, protože všechny chválí. Když se jí zeptám, o kom to mluví, tak to už nebude vědět," rýpala do věku své kolegyně Filipovská.

"Jak nás dvě vidím, vůbec si svůj věk nebereme. Není to důvod k slavení a juchání. Měla by to být chvilka, kdy se člověk nad sebou zamyslí a pokorně poděkuje. Je to fajn pocit, když si můžete ještě kleknout s vyhlídkou, že se zase zvednete," uvedla Filipovská. Vzápětí s úsměvem podotkla, že s Janžurovou zdaleka ještě nesenilní: "Dojímat se začneme až za patnáct let." Oběma herečkám přišel zpěvem popřát Karel Štědrý.

Reklama

Další články

Načítám