Hlavní obsah
Článek

Slovenský herec Andy Hryc (63) napsal kontroverzní knihu Inventura, která se nepříjemně dotkla některých jeho kolegů. Herečku Magdu Pavelekovou (82) například označil za aktivní komunistku.

Hryc ve své knize popisuje poměry v divadle Nová scéna. Členka této bratislavské scény Paveleková prý v roce 1982 získala titul Zasloužilá umělkyně pouze proto, že její manžel byl estébák. „Divadlo navrhovalo Labudu a Kňažka,“ tvrdí Hryc. Pavelekové manžel byl podle Hryce druhý nejdůležitější estébák v zemi.

Paveleková útok vrátila a označila Hryce za neúspěšného herce. „Kdo je to Hryc? Nějaký neúspěšný herec, když cítí potřebu po 32 letech očerňovat ty, kteří s ním seděli v šatně a pomáhali mu,“ uvedla Paveleková. „Ať srovná seznam filmů, v nichž jsem hrál hlavní roli s jejím seznamem, a pak uvidíme, kdo je kdo,“ kontruje Hryc.

Pavelekovou označil Hryc za aktivní komunistku, která mu měla vyhrožovat, že bude mít problémy, pokud ještě jednou řekne, že Stalin je vrah. „Tak jsem řekl, že byl masový vrah. Téměř praskla od jedu. To si před ní nikdo nedovolil, protože se jí všichni báli. Byla komunistickou funkcionářkou,“ dodal Hryc.

V knize píše také o Milanovi Kňažkovi (67), který zveřejněné informace označil za lži. „Nečetl jsem to celé, protože se mi zvedal žaludek,“ uvedl bývalý ministr kultury. V knize se například píše, že Kňažko emigroval do Francie, přitom tam byl legálně na studijním pobytu. Zarazila ho rovněž informace, že měl lobovat za to, aby získal titul Zasloužilý umělec. „To je sprostá lež. Vždyť já jako jediný tuto cenu vrátil,“ komentoval Kňažko. Bývalý ministr kultury označil Hryce za herce, který „neměl co dělat a pouze seděl v šatně“.

Reklama

Další články

Načítám