Hlavní obsah
Článek

Narodili se zdraví. V jedné vteřině se jim úrazem páteře změnil život. Chtějí však být stále atraktivní, líbiví, přitažliví, krásní, žádaní, milovaní, sexy. Proto světově uznávaný fotograf Robert Vano vytvořil černobílé fotografie mužů a žen ochrnutých po poškození míchy. Vždyť právě Vano je známý tím, že umí díky svému fotoaparátu udělat lidi ještě krásnější.

Focení pro Českou asociaci paraplegiků se zúčastnil i jeden z mediálně nejznámějších vozíčkářů Martin Zach (38). Držitel titulu Muž roku 2009 se neostýchal před fotoaparátem svléknout.

„Byla to moc příjemná práce a já jsem rád, že jsem tento projekt také mohl podpořit," říká Martin a jedním dechem dodává: „S Robertem se známe z doby před úrazem. Setkali jsme se na veletrhu Styl a Kabo. Focení proběhlo bezvadně a byl jsem rád, že jsem ho po tak dlouhé době viděl."

Na snímcích Roberta Vana nepoznáte, že tito lidé ztratili podle segmentu poranění míchy citlivost a hybnost svalů dolních končetin, trupu nebo i rukou. Martin a ostatní lidé na fotografiích jsou důkazem toho, že i postižení lidé se mohou vrátit ke svému způsobu života, práci, ke svým rodinám a dětem, mohou si říct "pořád jsem to já".

„Právě zkouším nové sporty, rýsuje se nové povolání, stále se kolem mě něco děje," říká Zach.

Unikátní výstava velkoformátových fotografií vozíčkářů probíhá od 8. do 19. října v Europarku Štěrboholy Praha.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám