Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Dnešní soudní stání Josefa Rychtáře (65), kterému hrozí tři roky vězení za nebezpečné vyhrožování se zbraní v ruce a za pomluvu, mělo tragikomickou příchuť. Milenec Ivety Bartošové (†48) ostře napadal fotografy, ale zaútočit si na ně kvůli přítomnosti soudní stráže netroufl. Dorazil i Zdeněk Macura (49) a hlavně oba Rychtářovi synové. Zatímco mladší Honza jako ocásek kopíroval agresi svého papá, starší Pepa se coby svědek ostře pustil do táty. „Měl by se léčit!“ řekl.

I když se výpovědi svědků odehrávaly za zavřenými dveřmi, Super.cz se podařilo získat úryvky z výpovědi mladého Rychtáře. Kontaktoval nás totiž muž, který šel s přáteli mladíka navštívit k němu domů krátce po soudním přelíčení.

Už v budově soudu vypadal osmadvacetiletý profesionální hasič na zhroucení. „Je to poprvé, co jsem u soudu. A navíc v takové blbé situaci, svědčit proti rodičům,“ chvěl se. Novinářům se pak dušoval, že před seznámením s Ivetou Bartošovou se jeho otec choval velmi zásadově, nelhal a tak si ho mohl vážit.

„U soudu jsem řekl pravdu. Nenadržoval jsem ani mámě, ani tátovi, uvedl jsem jen to, co jsem fakt viděl a čeho jsem byl svědkem. Myslím si, že oba rodiče jsou zralí na léčbu. Máma ji podstupuje, táta by alespoň ambulantní měl nastoupit,“ řekl kamarádům zdrcený Pepa, když ho přišli podpořit.

„Říkal, že když přišel do rodinné firmy, kde se matka potkala s Ivetou Bartošovou, jeho táta byl tak rozechvělý z celé situace, že si nalil lampu alkoholu. A hned se po tom sápala Bartošová. ,Dej, dej, dej!' Jeho táta ji laskavě napomínal: ,Ale Ivetko, ty přece víš, že nemůžeš pít.' Bartošová žadonila, že může, že si jen cucne,“ citují mladšího Pepu přátelé. „Nechápal jsem to, věděl, že je pod prášky a stejně ji v tom podporoval a nechal ji pít,“ kroutil prý hlavou Josef Rychtář mladší, když historku vyprávěl kamarádům. A protože měl být svědkem toho, že jeho otec matce skutečně nemístně vyhrožoval, šel s ní podat trestní oznámení na policii.

„Zrovna jsem byl na policejní stanici na výslechu u kriminalisty, když mi volal rozzuřený táta, který hledal mámu. Dal jsem ten telefon na hlasitý odposlech, takže ten policista slyšel, jak mi říká: ,Mámu klidně zabiju holýma rukama!'. Policajt z toho byl paf a nabízel nám okamžitě zařazení do ochrany svědků. To jsme odmítli,“ vyprávěl dál Pepa, který prý doufá, že po téměř dvou letech trápení konečně bude v rodině klid. „Dokud bude táta doma, budu mít pořád strach, kdy se s mámou poštěkají, a že ho máma umí vyprovokovat, a zda ji pak nezabije,“ dodal prý zdrceně. Dosud se vždy, kromě jedné výjimky pro Super.cz, vyhýbal mediálnímu zájmu. A ani dál nechce být centrem pozornosti, proto od soudu odešel, aniž by poskytl jediný rozhovor.

U soudu se objevil i Zdeněk Macura, obdivovatel a podporovatel Bartošové. „Budu trpělivý, jednou ty dva synky vyštípu od Ivety,“ prohlašoval sebevědomě.

Soud vyslechl celkem tři svědky. Josef Rychtář v průběhu slyšení napadl nahrávku redaktora Super.cz, který měl záznam hovoru s říčanským podnikatelem, kde o právničce exmanželky Dariny Nové JUDr. Věře Sedloňové mluvil jako o prostitutce. Po jejím přehrání se jasně ukázaly jeho tvrzení jako nepravdivá. Také chtěl před soudem řešit, jak se na veřejnost dostala jeho psychiatrická a psychologická analýza. Tím se však soud zabýval jen velmi okrajově.

Jednání bylo nakonec odročeno, zbývá vyslechnout tři svědky. Jedním z nich měla být už ve čtvrtek Iveta Bartošová. Tu Rychtář omluvil ústně – kvůli zraněním z autonehody je prý upoutána na lůžko. „To ale budete muset doložit lékařskou zprávou,“ řekl přísně soudce, který se nebál Rychtáře při jednání i okřiknout. Naopak k soudu už nemusí Darina Nová, dříve Rychtářová, soud ji vyslechl již na svém předešlém jednání.

Reklama

Další články

Načítám