Hlavní obsah
Článek

Buclatá dívenka na fotografii patřila v sedmdesátých letech k našim nejtalentovanějším zpěvačkám. I přes velký talent a velmi slibný rozjezd nakonec neměla štěstí v profesním ani v soukromém životě. První manželství se jí nevydařilo, dokonce v těhotenství přišla o dítě. Po padesátce začala mít velké zdravotní problémy. Odmítala pomoc lékařů a následkem toho zemřela. Už víte?

Valérii Čižmárové (†53) mohly mnohé kolegyně závidět nejen její silný hlas, ale i nezkrotný temperament. V roce 1970 o ní hudební kritik Černý dokonce napsal v časopise Melodie, že by jí Věra Špinarová mohla závidět hlas. V první polovině sedmdesátých let patřila Valérie k nejvyhledávanějším interpretkám. Na kontě už měla své největší hity: Léta letí, Koko či Tak se pozná dáma.

Osobní život Valérie, která pocházela ze slovenských Michalovců a do Prahy přišla bez hudebního vzdělání v šestnácti letech, nebyl vůbec šťastný. Jako celkem mladá se vdala za prestižního pražského lékaře Langera, který se jí velmi neobratně snažil dělat manažera. Snažili se o dítě. Při prvním těhotenství však přišla Valérie o dítě a už nikdy později mít děti nemohla. Po několika letech se rozvedli. Valérie to dlouho brala jako životní prohru. „Nikdy o tom nehovořila, ale byla to pro ni obrovská bolest,“ vzpomínala později kamarádka z divadla Uršula Kluková.

V osmdesátých letech už mohli diváci Valérii vídat převážně jen v divadle Semafor. Velkým zlomem pro ni bylo, když přestala po revoluci po více než dvaceti letech účinkovat v divadle poté, co Miloslav Šimek rozpustil soubor a kapelu. „Nedokázala se smířit se svým ústupem ze slávy. Jako by jí skončil život,“ vzpomíná Jiří Krampol.

Odcházení půvabné Valérie bylo více než smutné. „Začalo to tak, že měla velké problémy s hlasem. Trápila ji štítná žláza. Nerada si stěžovala a raději trpěla. A nikomu nic neřekla. Pozorovala na sobě příznaky, přesto nešla k doktorovi. Absolvovala vyšetření, ale nechtěla jít na operaci a ztrácela hlas. Praktický lékař jí promlouval do duše. Byl jsem s ní u lékaře. Viděl, že sotva dýchá. Poslední dny to s ní šlo rapidně dolů. Pak už jsem zavolal sanitku. To bylo v neděli. V pondělí jsem se dozvěděl tu smutnou zprávu,“ vzpomínal v dokumentu Příběhy slavných po letech na odchod Čižmárové druh zpěvačky Pavel. Valérie Čižmárová odešla předčasně ve třiapadesáti letech.

Reklama

Další články

Načítám