Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Malý klučina na fotce patřil k našim předním filmovým i divadelním hercům, dabérům a rozhlasovým umělcům. Za války mu popravili otce i babičku, a v padesátých letech byl kvůli své homosexuální orientaci vyloučen z vysoké školy. I tak se mu podařilo ztvárnit několik nezapomenutelných rolí. Do povědomí diváků se dostal díky postavám mladých chlapců a fešáků, nezapomenutelný byl i jeho vytříbený hlasový projev. V jednom oblíbeném seriálu si například zahrál manžela Jany Štěpánkové. Zemřel předčasně na vleklé zdravotní komplikace způsobené rozedmou plic. Poznali jste ho?

Eduard Cupák se narodil 10. března 1933 do rodiny tiskárenského řidiče. Když mu bylo teprve deset let, popravili nacisté jeho tatínka a babičku kvůli falšování potravinových lístků. Cupák poté vyrůstal jenom s maminkou, která ho často brávala do divadla, což nakonec určilo jeho budoucí herecký osud. V Brně vystudoval Státní konzervatoř a záhy poté nastoupil na JAMU.

Mladý herec nikdy neskrýval svou homosexualitu, což se mu v tehdejší době vymstilo, protože homosexualita byla za komunistického režimu trestána. Cupák musel po udání od nepřejících spolužáků absolvovat několik nepříjemných výslechů vedených Státní bezpečností.

Nakonec musel odejít ze školy a měl zakázáno hrát v divadle. Cupákovi reálně hrozilo, že místo slibně nastartované herecké kariéry skončí v továrně.

Nadějnému herci nakonec velmi pomohl kamarád Mirko Maršálek, díky němuž dostal nabídku zahrát si jednu z vedlejších rolí ve filmu režiséra Václava Kršky Mladá léta. Ten si talentovaného herce ihned oblíbil, a navzdory protestům kárné komise, si ho prosadil rovnou do hlavní role. Cupák si později zahrál také v dalších úspěšných Krškových filmech Stříbrný vítr či Měsíc nad řekou.

Diváci si ho zamilovali v rozmanitých rolích kladných hrdinů, pohledných mladíků i intelektuálů. V období normalizace se uplatňoval především v detektivkách. K jeho nejslavnějším rolím patří roztržitý manžel Péťa ze seriálu Taková normální rodinka, fanatický farář z Vávrova dramatu Kladivo na čarodějnice či záludný Robert Steiner z Vorlíčkovy sci-fi komedie Pane, vy jste vdova!. Díky svému vytříbenému hlasovému projevu se výborně uplatnil i v rozhlase a dabingu.

Jeho osudovou životní láskou byl o čtyři roky mladší technik z ČKD Václav Květ, s nímž se seznámil v šedesátých letech, a žil s ním sedmatřicet let až do konce svého života. Společně si pořídili mlýn v Brtnici u Velkých Popovic, který se stal Cupákovou obrovskou vášní. Stavebním úpravám a zahradničení věnoval Cupák veškerý svůj volný čas.

Herec si nikdy neodpustil svůj největší zlozvyk - kouření. Přes šedesát cigaret denně se podepsalo na jeho zhoršujícím se zdravotním stavu. Trpěl rozedmou plic a roku 1994 zkolaboval. Protože nemohl pracovat, musel dokonce prodat svůj milovaný mlýn.

Zdravotní stav se nelepšil a herci museli provést tracheotomii, takže od té doby nemohl mluvit a stáhl se zcela do ústraní. Komplikace s plícemi nakonec neustál a 23. června 1996 zemřel ve věku 64 let.

Reklama

Další články

Načítám