Hlavní obsah
Článek

Dívenka s šibalským úsměvem na rtech patří mezi nejznámější současné české herečky. Ztvárnila bezpočet rolí v často velmi oceňovaných filmech a sama je držitelkou Českého lva. Na filmovém plátně se prosadila už jako šestnáctiletá dívka. Kromě herectví se velmi aktivně podílí také na ochraně životního prostředí. V jednom ze svých úspěšných snímků se blíže seznámila s jedním oblíbeným režisérem, s nímž pak několik let žila. Vztah ale nakonec nevydržel a režisér se zamiloval do její sestřenice. Poznali jste ji?

Klára Issová se narodila 26. dubna 1979 v Praze. Její otec Michel pochází ze Sýrie a do Prahy se dostal v rámci studia na FAMU. Na popud svých rodičů Klára navštěvovala od dětství dramatický kroužek, kde ji velmi ovlivnila profesorka Helena Kostečková. Její další kroky proto logicky směřovaly na konzervatoř, na které zdárně vystudovala hudebně-dramatický obor.

Jednu z prvních a zároveň zásadních televizních rolí získala Issová už ve svých šestnácti letech, když excelovala společně s Tatianou Vilhelmovou v komedii Saši Gedeona Indiánské léto. Zejména scéna, kdy se koupala ve vaně plné jablek, byla pro diváky nezapomenutelná. Už za tento film byla nominována na Českého lva v kategorii nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli.

Ve stejné kategorii byla nominována i za snímek Anděl Exit. Sošku Českého lva si odnesla roku 1997 za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli za ztvárnění Veroniky ve filmu Nejasná zpráva o konci světa.

Za svou bohatou hereckou kariéru se objevila v amerických koprodučních filmech, pohádkách, seriálech i divadelních inscenacích (některé dokonce sama produkovala).

Během natáčení filmu Grandhotel poznala režiséra Davida Ondříčka, s nímž žila čtyři roky. Ondříček se po rozchodu s Klárou zakoukal do její sestřenice, taktéž herečky, Marthy Issové.

Málokdo ví, že Klára Issová není jen úspěšnou herečkou. Pravidelně se účastní charitativních akcí na podporu životního prostředí v severozápadním Kamerunu, kde vlivem kácení tamějšího horského mlžného lesa, který je jedinou zásobárnou vody v oblasti, hrozí ekologická katastrofa.

„Prošla jsem několika charitativními organizacemi a postupem času jsem zjistila, že ochrana přírody je moje nejsilnější téma, a právě proto jsem se rozhodla aktivně podílet na ochraně životního prostředí,“ vysvětlila Super.cz svůj zájem o ekologii Issová.

Herečka je aktivní v rámci občanského sdružení Kedjom-Keku, díky jehož aktivitám se ve stejnojmenné kamerunské oblasti postavila škola.

Issová v současnosti podporuje akci Voda pro Kamerun, která spočívá v tom, že když v týdnu od 18. do 24. března přijdete posedět do vybraných kaváren napříč celou Českou republikou a dáte si vodu z kohoutku, za litr sice zaplatíte dvacet korun, ale právě tato částka půjde na vysazení jednoho stromu v mizejících mlžných lesích v Kamerunu.

Reklama

Další články

Načítám