Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Přestože si tato žena zahrála jen ve třech filmech, navždy se zapsala do srdcí několika generací. Měla za sebou spoustu románků s muži, potkala ji ale i krutá rána osudu. Dnes už se sama cítí za zenitem slávy. Víte, o koho jde?

Dětství díky svým dvěma starším bratrům, vlastnímu Pavlovi a později i nevlastním Václavovi, prožila filmová Saxana z pohádky Dívka na koštěti Petra Černocká (74) na ulici a kolejištích bubenského nádraží. Dodnes na to ráda vzpomíná. Avšak v devíti letech zemřela její maminka. Nebýt toho, že její otec měl při výběru nové partnerky šťastnou ruku a do života Petry a jejího sourozence Pavla přivedl vlídnou Haničku, asi by neměla Černocká důvod, proč na dětství vzpomínat s takovou láskou.

Jako malá chodila na balet a myslela si, že bude primabalerínou. Později se ukázalo, že dobře zpívá, a proto se rozhodla být zpěvačkou a ničím jiným, i když občas zatoužila stát se i slavnou herečkou. Koncem šedesátých let Petra nastoupila jako hrající zpěvačka do známého a populárního Divadla Semafor. Zahrála si po boku Jiřího Šlitra, Jiřího Suchého a dalších hvězd.

Petřina skutečná sláva ovšem přišla až po odchodu ze Semaforu s filmem Dívka na koštěti, který se natáčel v roce 1971. Film zaznamenal u diváků obrovský úspěch. A z Petry Černocké byla rázem superhvězda! „Někdo mě tenkrát poslal na konkurz, který jsem vyhrála z asi padesáti adeptek. Domnívám se, že určitý talent v projevu mám, ale rozhodně jsem spíš lepší moderátorka než herečka,“ říká Petra sebekriticky v nové knize Hvězdy popu, které jsme milovali 2 s tím, že ze Saxany měla celoživotní komplex, nyní už je s ní ale smířená. Zajímavé je, že její roli měla už téměř jistou Milena Steinmasslová. Dokonce už pro ni prý šili kostýmy, ale režisér Vorlíček se nakonec na poslední chvíli rozhodl pro Petru.

Rázem z ní byla hvězda. Jezdila s filmem i po světě a užívala si popularity. Málokdo ví, že už předtím ji potkala těžká rána osudu – smrt syna krátce po porodu. Maličký Petr, kterého počala s manželem Janem Vaculíkem, zemřel kvůli špatné technologii porodu. „Naučilo mě to pokoře,“ přiznává po letech Černocká. Matkou se stala až o devět let později, když porodila dceru Barboru Vaculíkovou, díky níž má už i vnučku.

Populární Petra vydávala v první polovině sedmdesátých let jeden singl za druhým. A přiznává, že jako mladá a populární brala chlapy na přeskáčku a pořád se něco dělo. A mezi její chlapce nepatřili pouze muzikanti. Obojí už je minulostí. „Dnes, kdy jsem za zenitem pěvecké slávy, se konečně na jevišti bavím. Taky jsem pochopila, že pokud chce být člověk stále aktivní a být viděn a slyšen, musí, bohužel, stále něco dělat,“ dodala dnešní manželka Jiřího Pracného.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám