Hlavní obsah
Článek

Usměvavá holčička na fotce patří k úspěšným českým zpěvačkám. Na svém kontě má řadu oblíbených hitů, na kterých se podíleli i hudebníci z jedné známé české kapely. Marně se pokoušela o dítě a navíc ji zastihla zákeřná nemoc, kterou však po velkém boji překonala a nyní se před ní snaží varovat i veřejnost. Poznali jste ji?

Anna K. (59), vlastním jménem Lucianna Krecarová, se narodila 4. ledna 1966 ve Vrchlabí. Jako malá žila ve Špindlerově Mlýně, kde závodně lyžovala za místní lyžařský oddíl. Poté, co se její rodiče rozvedli, se Anna K. jako šestiletá holčička odstěhovala s maminkou do Prahy.

Protože byla velmi komunikativním dítětem, přihlásil ji tatínek na konkurs do divadla Semafor. Tam se v osmi letech v roli Pacholete ve hře Kytice poprvé postavila na divadelní prkna. Vystudovala konzervatoř, ale nad touhou po herecké kariéře nakonec zvítězila láska k muzice.

Ještě jako studentka začala zpívat s kapelou a začátkem devadesátých let natočila svou první desku Já nezapomínám. Později Anna K. navázala spolupráci s kapelou Wanastovi Vjecy, pro kterou nazpívala vokály. Ve spolupráci s baskytaristou Wanastovek P.B.CH. vydala desku Amulet, na níž se podílel i David Koller a řada dalších známých muzikantů.

Průlom v její kariéře nastal po vydání úspěšného alba Nebe, které Anna K. poprvé natočila s vlastní kapelou. Deska jí vynesla ocenění v hudebních cenách Anděl. Zpěvačka si odnesla vítězství v kategorii Nejlepší zpěvačka a Nejlepší píseň. V současnosti má na svém kontě celkem osm alb.

Osud k ní však nebyl pokaždé přívětivý. V sedmnácti letech jí zemřela maminka na rakovinu. S životním partnerem Tomášem Varteckým se později navíc marně pokoušela otěhotnět. Potomka se nedočkala ani po absolvování hormonální léčby a následném pokusu o umělé oplodnění.

Pak však přišla rána největší, když jí roku 2009 byla diagnostikována rakovina prsu. Zpěvačka se však nevzdala a po sérii chemoterapií a ozařování zákeřnou nemoc překonala. Vrátila se na koncertní pódia a v mrazivé vzdělávací kampani Chceš žít jako já? nabádala ženy k pravidelným preventivním prohlídkám, které mohou včas odhalit vznik rakoviny prsu.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám