Hlavní obsah
Článek

Tak tahle ukázka je pro opravdové filmové fajnšmekry. Herbert Lom, světově proslulý herec českého původu, odešel do hereckého nebe minulý čtvrtek. Ti, kteří jej znají z jeho nejslavnější role v Růžovém panterovi či z dalších rolí padouchů, si teď mohou připomenout jeho debut ve světě filmu.

Jako dvacetiletý si Herbert zahrál ve sladkobolném příběhu režiséra Slavínského Žena pod křížem. A partnerkou mu byla tehdy nejpopulárnější filmová komička Věra Ferbasová (†62). Scénář mu předepisoval, aby se zamiloval do nové manželky svého stárnoucího otce. A milostným námluvám pochopitelně muselo předcházet nezbytné škádlení.

Lom, který si svůj úderný pseudonym vybral podle nejkratšího jména v telefonním seznamu, u nás závratnou kariéru neudělal. Těsně před světovou válkou emigroval a odjel k přátelům do Anglie, kde našel azyl a později i svou velkou životní lásku.

Jako herec se začal pozvolna prosazovat po druhé světové válce. Hrál po boku Grety Garbo i Audrey Hepburn. Nejznámější ovšem stále zůstává jeho role komisaře Dreyfuse ze série filmů o Růžovém panterovi.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám