Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Známý televizní a teď i rádiový kuchař Jiří Babica (62) se společně s moderátorkami Dámského klubu na Frekvenci 1 postavili proti jinému kuchařskému esu – Zdeňku Pohlreichovi (67). Za všechno může jeden z pilířů české kuchyně – svíčková omáčka.

„Nedávno jsem četla, že nějaký známý kuchař vyhlásil válku svíčkové a tvrdí, že za pár let bude mrtvá,“ začala rozhořčeně nedělní vysílání na Frekvenci 1 Linda Finková.

„Myslíš Zdeňka?“ opáčil její nový rádiový kolega a kuchař Jirka Babica, který byl touto Pohlreichovou aktivitou evidentně obeznámen. „Je to možné, ale v každém případě to byl někdo, kdo vůbec netuší, co říká, protože svíčková, to je přece základ českého jídla,“ dodala Finková.

Ačkoliv to Zdeněk Pohlreich asi netušil, svíčková je pro spoustu Čechů modla, na kterou si nedají sáhnout, a tak se Jirka Babica iniciativně zhostil role obránce tohoto oblíbeného jídla: „Je to naprostý klenot, který do naší kuchyně patří. Já ji mám rád a myslím si, že spousta lidí ji má rádo. Proč ji dávat pryč? Je to naše tradice a všichni cizinci si ji tady dávají a všem chutná. Osobně si myslím, že toho začíná být až až a tahle gastronomická inkvizice mi začíná lézt krkem,“ hřímal ve vysílání a nakonec vyhlásil na jeho podporu podpisovou akci: „Vyhlašuju podpisovou akci za svíčkovou! A vy se mi určitě podepíšete.“

A protože je součástí víkendového vysílání vždy jeden oblíbený recept, neváhal Babica provokativně a velmi detailně v éteru rádia popsat právě přípravu svíčkové.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám