Hlavní obsah
Článek

Byla první dámou slovenské populární hudby konce šedesátých a zejména první poloviny sedmdesátých let. Kdyby tehdejší největší slovenská pěvecká hvězda předčasně nezemřela, kdo ví, zda by se začátkem osmdesátých let stala slovenskou královnou pop music Marika Gombitová, či zda by dál kralovala ona. Osud ovšem dokáže být někdy velmi krutý a této mimořádně talentované zpěvačce nadělil jen necelých třiatřicet let života. Do vínku jí byly dány dvě číše – jedna plná opojného úspěchu a bezbřehé lásky publika, druhá zákeřné těžké choroby. Poznáte, o koho jde?

Eva Kostolányiová se narodila v roce 1942 do velmi chudé trnavské rodiny, která měla třináct dětí, pět z nich ale v brzkém věku zemřelo. Doma vládla pevnou rukou dominantní matka, která byla výrazně při těle. Zato otec byl jako proutek a když zrovna nepracoval s koňmi, rád zpíval. Eva po něm nezdědila jen štíhlou postavu, ale i nadání. Milovala tanec a přestože už ve čtrnácti kvůli nuzným poměrům v rodině musela nastoupit do masokombinátu, dostala se do Slovenského lidového uměleckého kolektivu. Přes Vojenský umělecký soubor, kde se poznala se svým manželem (později se rozvedli), došla v roce 1967 až do bratislavské Tatra-revue, kde si ji už všimla široká veřejnost a skladatelé s textaři. A její kariéra začala strmě stoupat. Po prvních televizních vystoupeních se jí začalo říkat slovenská Twiggy.

„Do té doby zpěvačky víceméně jen stály u mikrofonu, zatímco Eva při zpívání hodně tančila a dokázala zúročit svůj pohybový talent. Navíc nosila odvážné minisukýnky, které fascinovaly především pánskou část diváků. Mohla si je dovolit, protože měla krásné dlouhé nohy. A především zpívala suverénně a s pro ni typickou lehkostí“, píše se v druhém díle knihy Hvězdy popu, které jsme milovali, která přichází na pulty knihkupectví.

V roce 1973 již byla Eva v anketě Zlatý slavík na pěkném desátém místě. Na kontě měla desítky singlů, spoustu televizních vystoupení a přízeň publika. Jenže zákeřná rakovina se přihlásila v plné síle. Nemoc se Eva snažila tajit nejen před publikem, ale zpočátku i před vlastní matkou. Následkem hormonální léčby přišla o vlasy (proto si je nakonec nechala ostříhat), nabrala mnoho kilogramů a klesl jí hlas. Protože věděla, že už jí nezbývá moc času, začala pracovat o to intenzivněji. 3. října 1975 však následkům rakoviny prsu v bratislavské nemocnici podlehla. Nebylo jí ještě ani 33 let. Za sedm let pěvecké kariéry ale stihla nazpívat 140 písniček, z toho také mnoho populárních duetů, například s i u nás slavným hercem Michalem Dočolomanským.

Křehká a krásná zpěvačka a tanečnice Eva Kostolányiová byla takovým fenoménem, že i šestatřicet let po své předčasné smrti plní koncertní sály se vzpomínkovými programy. K jejím letošním nedožitým 70. narozeninám měla na podzim vyjít kniha o jejím životě, ale bohužel se nenašel sponzor.

Reklama

Další články

Načítám