Hlavní obsah
Článek

Rozverná dívenka na fotce je známá česká moderátorka, která už několik let uvádí divácky velmi oblíbený pořad. Její maminka byla známá bojovnice proti komunistickému režimu. Tatínek, bratr známého básníka, s rodinou nikdy nežil, a tak s ním měla celý život velmi komplikovaný vztah. Trojnásobná maminka nedávno bohužel přišla o své nenarozené děťátko. Poznali jste ji?

Ester Janečková se narodila 15. prosince 1972 v Praze. Její maminkou je česká literární historička a redaktorka Marie Rút Křížková, která působila jako mluvčí Charty 77. Tatínek Ota Ornest byl známým divadelníkem a bratrem slavného básníka Jiřího Ortena.

Ester Janečková odjela po maturitě na zdravotnické škole na půl roku do Anglie, kde působila jako au pair. Po svém návratu vystudovala herectví, působila v Českém rozhlase, České televizi a hostovala v Divadle Na zábradlí. Do povědomí diváků se dostala coby moderátorka populárního pořadu Pošta pro tebe, ve kterém dává dohromady lidi, kteří se navzájem na dlouhá léta odcizili.

Janečková přišla na svět za velmi zajímavých okolností. Její maminka Marie se nejprve platonicky zamilovala do básníka Jiřího Ortena, o němž psala diplomovou práci. Přes jeho maminku se však nakonec zamilovala do jeho bratra, Oty Ornesta. Ten byl ale v té době ženatý. V roce 1938 otěhotněla snoubenka Jiřího Ortena Věra Fingerová, jež si však děťátko nepřála, a tak jí její švagr Ota Ornest pomohl zařídit potrat. Svého činu ale později litoval.

Sám se proto rozhodl mít dítě s milenkou Marií a vrátit tak bratrovi, aspoň duchovně, nenarozené dítě. Tímto dítětem byla Ester Janečková, jejíž strýc Jiří Orten však byl v době jejího narození třicet let po smrti a Věře Fingerové bylo šedesát let. Janečková nad celou rodinnou anabází dodnes kroutí hlavou.

„Mě to přijde celý bláznivý. Ty jsi si celý život hrála na zástupkyni Věry a Ota tvrdil, že není mým otcem, takže já jsem dítě mrtvoly a paní, které bylo šedesát,“ divila se Janečková v pořadu Tajemství rodu, kde společně se svou maminkou pátrala po osudech svých dávných příbuzných.

Samotná Janečková to odmalička neměla vůbec jednoduché. Její otec s rodinou nikdy nežil a maminka aktivně bojovala s komunistickým režimem, což se neobešlo bez častých výslechů a tlaků Státní bezpečnosti. S otcem měla Janečková velmi komplikovaný vztah až do jeho smrti.

Těžké životní období prožívá sympatická moderátorka i v současné době. Loni radostně oznámila, že se svým manželem, chirurgem Zdeňkem Janečkem, očekává narození už čtvrtého potomka. V lednu však o své nenarozené děťátko přišla, když mu přestalo bít srdce. Na sourozence už se moc těšili i její dva dospívající synové Krištof s Cyrilem a roční dcera Sára.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám