Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Holčička s panenkou, kterou vidíte na fotce, byla jednou z nejlepších bluesrockových zpěvaček a kytaristek všech dob. Patřila k symbolům hnutí hippies a žila hodně nevázaným životem. Typický byl její chraplavý a přitom žensky podmanivý výrazný hlasový projev, kterým se odlišovala od ostatních zpěvaček. Osudným se jí stalo nadměrné pití alkoholu a užívání tvrdých drog. Zemřela ve věku pouhých sedmadvaceti let na předávkování heroinem. Poznali jste ji?

Symbolem květinové generace hippies a slavné éry 60. let byla zpěvačka s nezaměnitelným hlasem Janis Joplin, která je považována za představitelku bílého soulu.

Populární „Joplinka“ si srdce fanoušků získala jako členka tria The Waller Creek Boys. Zlom v její krátké, ale intenzivní hudební kariéře nastal poté, co odjela do San Franciska a koncertovala po klubech s kapelou Big Brother & The Holding Company a později také s formací Kozmic Blues Band, jež několikrát mění svůj název.

Nezapomenutelné jsou její hity Me And Bobby McGee, Summertime, Piece of My Heart či Down On Me. Do klenotnice nezapomenutelných desek bluesrockové hudby právem patří album Pearl, které inspirovalo desítky dalších umělců. K vrcholům koncertní kariéry této výjimečné zpěvačky můžeme zařadit také její slavné vystoupení na legendárním hudebním festivalu Woodstock.

Pro svůj osobitý hudební projev a skvělé kytarové umění si podle nejlepšího rockového kytaristy všech dob vysloužila přezdívku „Hendrix v sukních“.

Charakteristické byly její velké kulaté brýle, divoce rozevláté vlasy a podmanivá kombinace divokosti a křehkosti, která dala jejímu „nakřáplému“ hlasu punc nesmrtelnosti.

Zpěvačka žila na plné obrátky a o jejím divokém životním stylu kolují hotové legendy. Dalo by se říct, že se stala nositelkou hesla: Žij rychle, miluj naplno a umři mladý. Brzy se však stala závislá na alkoholu a především drogách. Ze závislosti se několikrát snažila dostat, ale neúspěšně. Problémy s návykovými látkami vygradovaly počátkem sedmdesátých let a staly se jejím hořkým a smutným osudem.

Janis Joplin zemřela 4. října 1970 v Los Angeles ve věku pouhých sedmadvaceti let poté, co se předávkovala heroinem s notnou dávkou alkoholu. V té době usilovně pracovala na nové desce Název nedokončené písničky, na které pracovala, zní v překladu fatálně: Zaživa pohřbená v blues...

Reklama

Další články

Načítám