Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Roztomilá dívenka na fotce patří k našim nejznámějším seriálovým herečkám. Proslavila se rolí v populárním hraném večerníčku a nyní září v jednom divácky populárním českém seriálu. Kvůli prodělané těžké nemoci nemohla mít děti a dokonce se nikdy nevdala. Léta však žila po boku jednoho známého českého herce, který bohužel podlehl zákeřné nemoci. Poznali jste ji?

Hana Maciuchová (†75) se narodila 29. listopadu 1946 ve Šternberku u Olomouce. Její rodiče se aktivně věnovali ochotnickému divadlu, což malou holčičku velmi ovlivnilo. Když jí bylo čtrnáct let, nabídl jí otec roli družičky v Jiráskově hře Lucerna. Maciuchové se divadlo natolik zalíbilo, že se po absolvování gymnázia rozhodla pro studium herectví na pražské DAMU.

Tehdy se učila od takových osobností, mezi něž patřili Radovan Lukavský a Karel Höger. Nejprve začala hrát v divadle Za branou, aby roku 1971 zakotvila v Divadle na Vinohradech, kterému je věrná dodnes. Později se z ní stala často obsazovaná seriálová herečka, která status herecké hvězdy získala díky životní roli temperamentní Anči v oblíbeném hraném večerníčku Krkonošské pohádky.

Zazářila však také v seriálech Nemocnice na kraji města Chalupáři, Žena za pultem, Četnické humoresky nebo Panoptikum města pražského. Postavení seriálové hvězdy si udržuje dodnes. Coby přísná, ale spravedlivá profesorka Miriam Hejlová patří k nejvýraznějším postavám nekonečného seriálu Ulice. Zejména díky této populární roli se celkem čtyřikrát stala nejlepší herečkou v anketě televizní popularity Týtý.

Životní láskou oblíbené herečky byl více než dvacet let herec Jiří Adamíra, za kterého se Maciuchová nikdy nevdala, ač jí několikrát žádal o ruku. Adamíra byl předtím už dvakrát ženatý a Maciuchová se bála, že by jim manželství nakonec také nemuselo vyjít.

Když jí bylo pětatřicet let, musela se po vážné nemoci a následné operaci smířit s tím, že nikdy nebude mít děti. S nepříjemnou zprávou se nakonec vyrovnala, i když to pro ni nebylo vůbec jednoduché. Další velkou životní ranou pro ni byla předčasná smrt Jiřího Adamíry, který roku 1993 podlehl zákeřné rakovině.

Herečka se po jeho smrti zhroutila a dlouho se s odchodem životního partnera vyrovnávala. „Když Jiří zemřel, zkolabovala jsem, přestala jsem spát, ochořela jsem. Ale hlavně, vůbec nic mi nepomáhalo,“ prozradila v pořadu Neobyčejné životy Maciuchová s tím, že útěchu hledala v práci a vzpomínkách.

„Ty vzpomínky vůbec nemůžu opustit a je to takový paradox. Člověk by měl umět zapomínat a hledat nové podněty a nové možnosti a já utíkám ke vzpomínkám jako jiní k naději. A tento paradox v sobě velmi cítím,“ uzavřela tehdy smutně.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám