Hlavní obsah
Jiří Nedvídek
Článek

Popularitu Anny Ondrákové, která u nás zářila na plátnech zejména v éře němého filmu, se nepodařilo později dobýt žádné z jejích kolegyň. Na konci dvacátých let začala s nemalým úspěchem okupovat francouzské, anglické, a zejména německé filmové ateliéry. Se slavným režisérem Hitchcockem natočila v devětadvacátém roce dokonce dva filmy.

Po nástupu zvuku začala naplno zářit ve filmu německém a do Čech už se vracela jen sporadicky. V Německu si v roce 1933 natruc svému dlouholetému milenci Karlu Lamačovi vzala tehdy nejslavnějšího německého sportovce Maxe Schmelinga.

Teprve později vyšlo na povrch intimní tajemství, proč nikdy neměli děti. Prozradila jej až po letech Lída Baarová (†86), která se s Anny stýkala hodně ve druhé polovině let třicátých. Tehdy také hodně filmovala v berlínských ateliérech, než se po kompromitujícím románku s Goebbelsem musela nakonec pokorně vrátit na barrandovský kopec.

O velké osobní tragédii nejpopulárnějšího páru Německa, která se udála v roce 1936, dlouho nikdo nevěděl. „Anny tenkrát jela v autě a nešťastně havarovala. Přišla o nenarozené dítě a pak už nikdy neotěhotněla,“ sdělila Baarová na začátku devadesátých let Stanislavu Mottlovi.

Max i Anny spolu i přes všechny osobní nesnáze (po válce přišli o všechen majetek, Max byl stíhán za propagaci fašismu) vydrželi déle než padesát let - až do hereččiny smrti v roce 1987.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám