Hlavní obsah
Článek

Radek Brzobohatý (†79), který odešel do hereckého nebe, zůstane už navždy hereckou legendou a jedničkou ve svém oboru. Do srdcí všech diváků se zapsal desítkami rolí. Ty stěžejní natočil v šedesátých a sedmdesátých letech. Filmy jako Atentát, Dáma na kolejích, Všichni dobří rodáci či Ucho patří ke klenotům domácí kinematografie.

Nyní si můžete připomenout vůbec první filmovou roli Brzobohatého ve filmu Karla Steklého Mstitel. Po boku mladičké Ivanky Deváté si zde Brzobohatý zahrál hlavní roli. Herecké zkušenosti mu tehdy sice scházely, charisma a výmluvný pohled, který jej provázel celou jeho kariéru, měl však už tehdy.

Mladý zedník Kašpar v jeho podání se po třech letech vojny vrací do civilu. Chce se ubytovat u přítele Kryštofa. Přítel je po smrti a z jeho dcery Márynky se mezitím stala lehká holka. Kašpar pátrá po příčině zla a rozhodne se vzít zákon do vlastních rukou. Dobová kritika tehdy vyzdvihávala především herecké výkony, sugestivní vylíčení atmosféry a mistrovství kameramana.

Ke své první hlavní roli zedníka Kašpara Léna v naturalistickém příběhu podle předlohy Matěje Čapka-Choda se Brzobohatý dostal náhodou. „Původně jsem měl mít jen malou roličku. Režisér Karel Steklý si ale všiml, že mám modré oči, v nichž je prý lépe vidět, co se v člověku děje,“ vzpomínal po letech herecký bard.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám