Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Skromná maminka herce Viktora Preisse (65) se svému synovi o zážitcích z dob, kdy ještě nebyl na světě, příliš nesvěřovala, a tak pro něj byly mnohé informace, které se dozvěděl díky pořadu České televize Tajemství rodu, velmi bolestné. Během Pražského povstání v květnu 1945 na oba jeho rodiče stříleli Němci, tatínek skončil s prostřelenou nohou a maminku zasáhly a těžce zranily sutiny při náletech.

Herec maminku Jindřišku Preissovou, která v té době pracovala jako ošetřovatelka ve Fakultní nemocnici Na Bulovce, navštívil i s kameramany, aby se dozvěděl, co předcházelo jejímu seznámení s tatínkem, a ptal se, jestli i ona měla proti Němcům během Pražského povstání zbraň.

„Jeden ošetřovatel v nemocnici schovával zbraně a rozděloval je, kdyby k něčemu došlo, tak aby je lidi měli. Byla jsem zdravotní sestra, ale měla jsem kvér,“ vyprávěla s klidem a smířlivým hlasem hercova maminka. Na otázku, zda na ni někdo střílel, odvětila: „No, střílel. A cvakalo to, ale strach jsem neměla, byla jsem mladá.“

Němci 7. května provedli nálet na bývalé kasárny Jiřího z Poděbrad, kde byla jeho maminka těžce zraněna. „Tlaková vlna mi roztrhla plíce. Tekla mi z pusy krev,“ vzpomínala.

Ani hercův otec Viktor nevyvázl bez následků, nedaleko od jeho bydliště byl postřelen nejspíš německým civilistou do nohy. S paní Preissovou se v roce 1945 poprvé setkali v dnes již historické tramvaji, kde do něj Jindřiška omylem narážela.

„On byl postřelený do nohy a já ho pečlivě okopávala celou tu dobu a najednou řekl: Prosím vás, slečno, mohla byste přestat do mě kopat. A byla to láska,“ dodala maminka.

I Viktor Preiss si ale v dětství prošel velkým traumatem, a to po rozvodu jeho rodičů. Nedokázali se dohodnout na péči o něj, a tak skončil v dětském domově. Z tohoto období si herec odnesl i psychické problémy, kvůli kterým měl v minulosti potíže i s vystupováním v divadle.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám